Sreda, 10 april 2024
Iskanje

Prešernovi nagradi Mejaču in Novaku

16. jan. 2018 | 12:33
Dark Theme

Prešernovi nagradi za življenjsko delo prejmeta pesnik, dramatik in prevajalec Boris A. Novak in baletni solist, koreograf in režiser Janez Mejač. Tako so sporočili na torkovi tiskovni konferenci člani upravnega odbora Prešernovega sklada s predsednikom Vinkom Möderndorferjem na čelu. Prejemniki nagrad Prešernovega sklada 2018 pa so snemalec Marko Brdar, igralec Matej Puc, dramatičarka Simona Semenič, koreografinja Valentina Turcu, fotograf Boris Gaberščik in umetnica Maja Smrekar.
Boris A. Novak bo Prešernovo nagrado za življenjsko delo prejel za izjemen in prepoznaven ustvarjalni opus. Kot piše v utemeljitvi, je Novak pesnik, dramatik in prevajalec, ki je prav tako publicist, angažiran javni intelektualec, literarni znanstvenik in univerzitetni predavatelj, »slovensko literarno in, širše, kulturno krajino pomembno oblikuje že 40 let«. Posebej so izpostavili Novakov ep Vrata nepovrata, v katerem je pesnik porabil vse svoje veščine in zaposlil ves register pesniških postopkov.
Za življenjsko delo pa bo letos s Prešernovo nagrado ovenčan tudi baletni solist, koreograf, režiser in dolgoletni vodja ljubljanskega baleta Janez Mejač, »ki je s svojim neizmerljivimi plesnim opusom in umetniškimi izraznimi globinami zaznamoval slovensko baletno umetnost 20. stoletja«. Nastopil je v 84 solističnih vlogah, ki jih je oblikoval s 26 domačimi in tujimi koreografi. Skoraj 20 let je tudi vodil baletni atelje, ki je deloval v tržaškem Kulturnem domu pod okriljem Slovenskega stalnega gledališča.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava