Petek, 12 april 2024
Iskanje

Giacomettijev »Final portrait«

7. feb. 2018 | 18:25
Dark Theme

Na veliko platno tržaškega kina Ariston se danes vrača Geoffrey Rush, avstralski z oskarjem nagrajeni igralec, ki se je pred šestimi leti mudil v Trstu kot protagonist Tornatorejevega filma Najboljša ponudba (La migliore offerta). Takrat se je marsikomu zgodilo, da je Geoffreya Rusha prepoznal med odjemalci katere od mestnih kavarn, kamor je igralec rad zahajal, ko ni bil na filmskem setu. Tokrat se Rush vrača v vlogi Alberta Giacomettija, švicarskega kiparja, grafika in slikarja, prepoznavnega po razpotegnjenih, tankih figurah v bronu, ki so učinkovale kot nadrealistične metafore.
Stanley Tucci, ameriški režiser italijanskega porekla, je Giacomettiju posvetil svoj šesti film. Delo, posneto v Londonu, pa čeprav je njegovo dogajanje postavljeno v Pariz, pripoveduje o treh tednih v življenju priznanega umetnika. Leta 1964 namreč na Giacomettijev dom dospe ameriški novinar James Lord, ki švicarskemu sogovorniku želi posvetiti daljši članek. Umetnika tisti mladi in postavni časnikar zelo prevzame in zato ga Giacometti vpraša za portret. Lorda to seveda zelo razveseli, a navidezno lepa ponudba, postane kmalu neskončna muka, ker se Giacomettijevo delo zelo razvleče in Jamesu Lordu ni več jasno, kdaj se bo lahko vrnil domov. Ob tem Giacometti zapravlja čas in denar po pariških bistrojih, v katere zahaja v družbi ljubimke, prostitutke Caroline, ko ga žena Annette navidezno užaljeno čaka doma. Z Albertom živi tudi brat Diego, ki mu pomaga pri sestavi železnih figur in je prav tako umetnik, pa čeprav ne bo nikoli dosegel bratovega slovesa.
Lord mora kar nekajkrat spremeniti datum odhoda in njun odnos se iz začetne radovednosti in kasnejšega nerazumevanja, naposled spremeni v zelo posebno prijateljstvo. Novinar z veliko radovednostjo opazuje bohemsko življenje intervjuvanca in si seveda zapisuje vse Giacomettijeve ocene na račun priznanih kolegov. O Paulu Cezannu pravi, da je zadnji veliki umetnik, o Chagallu je veliko bolj skeptičen, sploh pa ne ceni Pabla Picassa, ker trdi, da so njegova dela le kopije ...
Tuccijev film je majhen celovečerec, v katerega je avtor uspel ujeti veliko zgodbo. To ni kiparjeva biografija, temveč pripoved o osemnajstih dneh, s katerimi skuša Tucci čim bolje opisati njegovo osebnost, a tudi pogled na umetnost slikarja, ki je prav v tistih dneh ustvarjal svoje zadnje delo.

Final portrait
Velika Britanija 2016
Režija: Stanley Tucci
Igrajo: Geoffrey Rush, Armie Hammer, Clémence Poésy in Sylvie Testud
Ocena: ★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava