Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Angažirani Prophets of Rage

8. feb. 2018 | 17:31
Dark Theme

Lani smo spregledali izid zelo zanimive plošče. Septembra je namreč zagledal luč prvenec Prophets of Rage istoimenskega benda. Gre za nov glasbeni projekt, katerega stalni člani izhajajo iz skupin Rage Against The Machine, Public Enemy in Cypress Hill.
Prophets of Rage je torej nova, kot se temu reče, superskupina, ki je nastala pred dvema letoma. Bend sestavljajo kitarist Tom Morello, basist Tim Commerford in bobnar Brad Wilk zasedbe Rage Against The Machine, dj Lord in pevec Chuck D skupine Public Enemy ter še drugi pevec Cypress Hill iz B-Real benda. Glasbeni sound je zelo podoben tistemu skupine Rage Against The Machine. Ameriški bend je s karizmatičnim pevcem Zackom de la Rocho na čelu zaznamoval devetdeseta leta. Fantje so takrat spajali hard rock in heavy metal z repom, hip hop in funk ritmi ter v bistvu ustvarili novo glasbeno zvrst. RATM so bili politično zelo angažirani, vedno na strani zatiranih, narodnih manjšin, revnejših in proti kapitalu oziroma ekonomski globalizaciji. Podobno velja tudi za hip-hop rep benda Cypress Hill in Public Enemy.
Politična angažiranost je značilnost tudi nove zasedbe, ki je med Trumpovo volilno kampanjo na primer organizirala ameriško glasbeno turnejo z naslovom Make America Rage Again. Vso svojo jezo so nato preusmerili v glasbeni studio in septembra lani izdali prvenec Prophets of Rage. Nov plošček sestavlja dvanajst komadov, traja pa skoraj štirideset minut. Prva na vrsti je pesem Radical Eyes, v kateri Chuck D in ostali pozivajo mlade, naj opazujejo svet z bolj kritičnimi očmi. Sledi prvi single albuma Unfuck The World, s »heavy« refrenom, gotovo eden izmed boljših komadov plošče. Living on the 110 je prijetna skladba, v pesmi Hail to the Chief pa so v ospredju Morellova kitara in njeni elektronski efekti. Proti koncu albuma sta omembe vredni še Strenght in Numbers in Hands Up, kratki ter energični skladbi.
Prvenec Prophets of Rage je v glavnem dobra plošča, pa čeprav sestavljena in posneta v sorazmerno kratkem času. Vprašanje je, če bo bend dočakal tudi drugi album …

Prophets of Rage
Prophets of Rage
Rap metal, crossover

Fantasy Records, 2017
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava