Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Film o mladem francoskem kmetu

21. mar. 2018 | 19:47
Dark Theme

Začetna scena je postavljena v kuhinjo. Pierre je pri zajtrku, pije kavo in k njemu pristopi najprej ena, potem druga, nato še tretja krava. V resnici so to Pierrove nočne sanje, saj se mlademu kmetu večkrat zgodi, da sanja o svojih kravah, ko izčrpan od dolgega delovnega dne leže k počitku. Skoraj leto dni po lanski premierni projekciji v Cannesu, prihaja v italijanske dvorane filmska zgodba, ki je hkrati režijski prvenec dvaintridesetletnega pariškega avtorja Huberta Charuela. Zgodba je postavljena na francosko podeželje, v okolico Reimsa, kjer se cela vas preživlja z govedorejo in prodajo mleka. Pierre je aktivnost podedoval od svojih staršev. Pravzaprav je kmečko življenje zaznamovalo tudi vsakdan Pierrove sestre, ki je živinozdravnica in zdravi živali celotne okolice.
Domača kmetija ni posebno velika in z razliko od sosedovih ni opremljena z molznimi stroji, roboti in glasbo. Kljub temu pa je prav njegovo mleko najboljše, saj je mladi kmetovalec prepričan, da je rezultat trdega, ročnega dela veliko večji kot modernizacija struktur.
Charuelov film je tudi portret sodobne Francije; tiste, ki živi daleč od Pariza, Marseilla in Lyona ter ostaja zvesta kmečkim koreninam. V resnici je to tudi univerzalen izsek družbe, ki je lahko tudi slovenska ali italijanska; družbe in tistega dela ljudi, ki prav s tradicijo osmišljajo svoje dni. Film namreč pripoveduje o trenutku, ko večji del kmetij prizadene huda epidemija. Krave dobijo smrtonosni virus in izkrvavijo. Pierre se zelo boji, da bi se to zgodilo tudi njegovi čredi: ko bolezen prizadene eno žival, zdravstvena služba umori tudi ostale. Film tako pripoveduje o neverjetni navezanosti mladega kmeta na čredo, za katero je pripravljen storiti vse, da bi je ne izgubil. Petit paysant si je pred nekaj tedni prislužil tri Cezarje, najprestižnejše francoske filmske nagrade.

Petit paysant
(Un eroe singolare)

Francia 2017
Režija: Hubert Charuel
Igrajo: Swann Arlaud, Sara Giraudeau, Isabelle Candelier Bouli in Jean Charuel

Ocena: ★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava