Petek, 26 april 2024
Iskanje

Slovar sopomenk sodobne slovenščine

3. apr. 2018 | 21:09
Dark Theme

Nekoč je bila česalka. In bil je gorkomer. Danes prvi pravimo frizerka, drugemu pa termometer ali toplomer. Slovenščina se, tako kot vsi aktivni jeziki, skorajda vsakodnevno spreminja. V rabo postopno prihajajo novi izrazi, raba drugih peša, zato se nekatere besede redkeje pojavljajo v vsakodnevnem življenju govorcev. Dokler iz njih skoraj povsem ne izginejo. Istočasno nas znanstveni razvoj in nove življenjske navade silijo v iskanje novih, primernejših izrazov.
Center za jezikovne vire in tehnologije ljubljanske univerze, katerega cilj je omogočiti uspešen razvoj slovenščine v digitalni dobi, je poskrbel za prvo različico Slovarja sopomenk sodobne slovenščine. Slovar je na spletu brezplačno na voljo za uporabo na spletni strani http://viri.cjvt.si/sopomenke/slv/ in velja za največjo prosto dostopno zbirko sopomenk za slovenščino, saj vključuje 105.000 iztočnic in 360.000 sopomenk. Pod izvedbo digitalnega Slovarja sopomenk sodobne slovenščine se podpisujejo strokovnjaki s Fakultete za računalništvo in informatiko.
Slovar nastaja z naprednimi računalniškimi metodami, ki so inovativne tudi v evropskem in širšem leksikografskem prostoru, ter predstavlja najobsežnejšo prosto dostopno avtomatsko generirano spletno zbirko sopomenk za slovenščino. Ta uvaja nov tip slovarja in sicer tako imenovani odzivni slovar, ki se stalno razvija in odziva na spremembe v jeziku, v njegov razvoj pa so vključeni tudi uporabniki: ti lahko predlagajo nove sopomenke, obstoječe pa ocenijo kot ustrezne ali neustrezne. V osnovi gre za razumevanje slovarja kot vira, ki nastaja iz skupnosti za skupnost, je pojasnjeno na spletni strani portala, »kar umešča pripravo in rabo slovarjev v sproščen, sodoben, demokratičen, izrazito uporabno in uporabniško naravnan kontekst«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava