Sobota, 06 april 2024
Iskanje

Zoranova soba, poezija tišine

4. apr. 2018 | 18:52
Dark Theme

V dunajskem Muzeju Leopold bodo sredi aprila odprli veliko pregledno razstavo Zorana Mušiča. Njena kustosa sta Ivan Ristić in Hans-Peter Wipplinger, ki je obenem tudi direktor Muzeja Leopold. Na ogled bo od 13. aprila do 6. avgusta.
Razstava nosi naslov Poezija tišine in bo obiskovalcem ponudila vpogled v vse najbolj značilne faze Mušičevega ustvarjanja. Na ogled bo nad 160 del goriškega slikarja.
Medtem pa so v Bukovici rojenemu slikarju (1909) poseben hommage pripravili v Benetkah, kjer je preživel večji del svojega življenja in leta 2005 tudi umrl. V Palači Fortuny so konec marca odprli razstavo La stanza di Zurigo, na kateri so na ogled poslikave, ki jih je Mušič opravil v vili sester Charlotte in Nelly Dornacher v kraju Zollikon blizu Züricha. Kletne prostore je na njuno prošnjo spremenil v »popolno umetniško delo«, saj je ob stenskih poslikavah poskrbel tudi za dekoracije raznih zaves in prtov. Tu najdemo vse njegove najljubše motive: dalmatinske, toskanske, beneške ... Prostori so bili dolga leta zapuščeni, na pobudo Mušičevega svaka Paola Cadorina, direktorja restavratorskega oddelka Kunstmuseum v Baslu, pa so poslikave obnovili in prenesli na aluminijaste panoje, dragoceno blago in pohištvo pa obnovili.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava