Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Mojstrski Dogman

16. maj. 2018 | 20:13
Dark Theme

Samo nekaj ur po sredini svetovni premieri, prihaja v italijanske dvorane film, ki bi lahko že v soboto zvečer zagotovil Italiji zlato palmo. Četrti celovečerec, ki ga je rimski režiser Matteo Garrone delno posnel po resnični zgodbi, ki se je zgodila v predmestju Rima pred več kot tridesetimi leti, je mojstrovina, ki zastopa italijanski film na letošnjem 71. festivalu v Cannesu.
Nekje, v nedefiniranem prostoru, tam, kjer se velemesto preliva v pozabljeno predmestje in kjer v objemu podivjane narave vselej zmaga najmočnejši, se odvija življenjska zgodba Canara, kot je majhnemu, navidezno boječemu, molčečemu in suhljatemu družinskemu očetu ime (igra ga Marcello Fonte). Posveča se negi psov, štirinožce vseh mer in velikosti umiva in češe v anonimnem garažnem prostoru. Nasploh je njegovo življenje karseda mirno in tudi enolično. V edino veselje mu je hčerka Sofija, za katero se trudi, da bi ji omogočil čim lepšo prihodnost. Marcella pa bega tudi prisotnost nasilnega bokserja Simoncina, ki nadleguje celotno mestno četrt. Ko Simoncino še poslednjič užali Canara, si ta zamisli maščevanje, ki pa se kmalu spremeni v hudo tragedijo.
Več kot četrt stoletja po resničnem dogodku, ki je zaradi neverjetnega nasilja, presunil italijansko javnost, je Matteo Garrone posnel izreden film, ki se, kot je pripomnil sam avtor, le navdihuje po okrutnem umoru v noči na 18. februar 1988 v rimski četrti Magliana. Takrat je pravi Er Canaro ubil bokserja, s katerim je v resnici tudi prijateljeval, saj je to bil bolan odnos med krvnikom in žrtvijo. Tisto okolje je Garrone pričaral ob uporabi enkratne slike, s katero nam je 49-letni režiser postregel že pred šestnajstimi leti v filmu L'imbalsamatore.
Dogman ima vsaj na papirju dobre možnosti, da po sedemnajstih letih spet prinese v Italijo eno najprestižnejših filmskih nagrad, tisto zlato palmo, ki jo je zadnjič, na odru Grand Theatre Lumiera, prejel Nanni Moretti.

Dogman
Italija, Francija 2018
Režija: Matteo Garrone
Igrajo:
Marcello Fonte, Edoardo Pesce, Nunzia Schiano in Adamo Dionisi

Ocena: ★★★★

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava