Četrtek, 04 april 2024
Iskanje

Najboljše so Barufe

22. maj. 2018 | 15:19
Dark Theme

Koprodukcijska predstava Barufe, Marjuta Slamič in Bine Matoh so prejemniki letošnjih nagrad tantadruj. Matoh jo je na torkovi podelitvi v novogoriškem SNG prejel za življenjsko delo, Slamičeva za igralsko stvaritev, Barufe pa so bile prepoznane kot najboljši gledališki dosežek iztekle sezone. Nagrade tantadruj so Gledališče Koper, Slovensko narodno gledališče Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče Trst letos podelili že osmič.
Najboljša predstava v celoti, ki je bila v omenjenih treh gledališčih uprizorjena v iztekli sezoni, so torej Barufe v režiji Vita Tauferja in v produkciji Gledališča Koper, SSG Trst, Poletnega primorskega festivala, puljskega mestnega gledališča in SNG Nova Gorica. »Režija je poskrbela za avtentično razplastitev govora in priskrbela za temperamentne odrske akcije, hkrati pa kostumografsko premišljeno in veristično opremila predstavnike igralskih ansamblov in jim omogočila furiozno, pa tudi mehko in mestoma sentimentalno igro,« je v utemeljitvi zapisala žirija v sestavi Vojko Belšak, Matej Bogataj in Marij Čuk, ki je odločala o nagradah za igralsko stvaritev in gledališki dosežek.
Marjuta Slamič je nagrado tantadruj za igralsko stvaritev prejela za vlogi Šjore Paškve Padele v mednarodni koprodukciji Barufe in Hekabe v Trojankah v izvedbi SNG Nova Gorica, vlogi, ki ju bo »pomnila gledališka zgodovina«.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava