Nedelja, 14 april 2024
Iskanje

Znanstveni pogled na mejo

22. maj. 2018 | 16:31
Dark Theme

Kako se je spremenila etnična in jezikovna struktura prebivalstva na obmejnem slovensko-italijanskem območju med letoma 1910 in 2010? Kako se je spreminjalo število Slovencev v Italiji? Kako so evropski integracijski procesi, na primer vstop Slovenije v Evropsko unijo, vplivali na čezmejno povezanost Slovencev in prebivalcev sosednjih držav - Avstrije, Italije in Madžarske?
To so le nekatera od vprašanj, katerim se posveča najnovejša znanstvena monografija Milana Bufona Meje in obmejne skupnosti na Slovenskem. Knjiga je izšla pri založbi Annales Znanstveno-raziskovalnega središča v Kopru, pri katerem je avtor, sicer Tržačan, zaposlen kot raziskovalni profesor. Bufon velja za mednarodno najbolj citiranega družbenega geografa v Sloveniji. Rojen v Trstu leta 1959, ima za sabo dolgoletno pedagoško in raziskovalno dejavnost na univerzah v Ljubljani in Kopru. Dobrih 12 let je bil predsednik Slovenskega raziskovalnega inštituta.
Knjigo Meje in obmejne skupnosti na Slovenskem bodo v četrtek, 24. maja, ob 18. uri predstavili v Tržaškem knjižnem središču (Trg Oberdan 7). Na predstavitvi, ki jo prirejata Slovenski raziskovalni inštitut in Znanstveno-raziskovalno središče, bosta ob avtorju Milanu Bufonu sodelovala novinarka Vida Valenčič in direktor Pomorskega muzeja v Piranu Franco Juri.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava