Nedelja, 21 april 2024
Iskanje

Tatjani Rojc nagrada Ostana

31. maj. 2018 | 17:31
Dark Theme

Tatjana Rojc je s svojimi eseji in knjigami ustvarila učinkovito metaforo kompleksne in razdrobljene tržaške stvarnosti; je aktivna tolmačica in graditeljica kulturnih mostov med slovensko in italijansko literaturo, s čimer pripomore k širjenju in razpoznavnosti slovenskega jezika in pripovedništva.
Tako so organizatorji nagrade Ostana - pisave v maternem jeziku zapisali v utemeljitvi nagrade, ki jo bodo Tatjani Rojc podelili v sklopu tridnevnega praznika, posvečenega maternim jezikom. Nagrado, ki nosi ime po istoimenski vasici ob vznožju Monvisa in izviru reke Pad, prireja tamkajšnja okcitanska skupnost. Bogato kulturno dogajanje se bo pričelo v petek, 1. junija.
Nagrado Ostana podeljujejo tistim posameznikom, ki si na različnih področjih, ne samo literarnem, prizadevajo za vrednotenje lastnega jezika. Med letošnjimi prejemniki nagrade so tako na primer tudi baskovski režiser Asier Altuna, katalonski kantavtor Joan Isaac, kosovski pisatelj albanskega maternega jezika Adil Olluri ... Tržaška literarna kritičarka in avtorica, od marca letos tudi senatorka italijanske republike, bo nagrado prejela za svoj bogat ustvarjalni opus, ki vključuje tako roman La figlia che vorrei avere kot številne prevode in literarne eseje, s katerimi skuša že desetletja promovirati slovensko kulturo zlasti med italijanskimi bralci.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava