Petek, 19 april 2024
Iskanje

Duhovi vojne, duh miru

7. jun. 2018 | 17:24
Dark Theme

Protiletalsko zaklonišče v Ulici Fabio Severo, ki se ga je oprijelo ime Kleine Berlin, ima poseben čar. Ne samo zato, ker obiskovalca vsakič znova preseneti z razvejano mrežo rovov, ki se razprostirajo pod Škorkljo, temveč tudi zaradi občutka, da v njih »dihaš« zgodovino - drugo svetovno vojno. V torek je bil ta občutek še izrazitejši. Zveza slovenskih kulturnih društev je namreč tu priredila večer ob stoletnici konca prve svetovne vojne, na katerem so se »duhovi vojne« prepletali z »duhom miru«.
Kot deželna organizacija si štejemo v čast, da lahko dobre prakse svojih članic ponesemo po deželi, je v uvodnem pozdravu izpostavila predsednica ZSKD Živka Persi. Fotografska razstava Duhovi vojne, duh miru, na kateri devet članov fotokluba Skupina 75 ponuja svoj pogled na vojno, je bila namreč najprej na ogled na Goriškem, v sodelovanju s tržaškim alpinističnim klubom CAT pa so jo postavili tudi v Kleine Berlin (ogled je možen le ob predhodnem dogovoru - tel. št. 339 2539712). Primer dobre prakse, ki jo je vredno promovirati, pa je tudi koncertni program, ki ga je Moška vokalna skupina Kraški dom posvetila grozotam prve svetovne vojne. V izrazito akustični galeriji so tako pod vodstvom Vesne Guštin zazvenele melodije, ki opevajo odhod na fronto slovenskih fantov (na primer ponarodela Oblaki so rudeči).
Na razstavi se predstavljajo Remo Cavedale, Sandi Gorkič, Silvan Pittoli, Loredana Prinčič, Robert Strahinjić, Enzo Tedeschi, Miran Vižintin, Marko Vogrič in Simon Zamar. Na ogled so portretne fotografije avstro-ogrskih vojakov, ki so jih goriški fotografi odtisnili na soške kamne, ter aluminijaste plošče, na katerih se prepletajo podobe preteklosti in sedanjosti, neke vrste kolaži vojnih jarkov, napisov na grobovih, pesniških verzov, podob iz narave ... Kaj je na njih resnično in kaj konstrukt, se je med predstavitvijo razstave vprašal fotograf Robi Jakomin. Odgovor je odvisen od »kulturnega treninga« posameznega obiskovalca.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava