Petek, 19 april 2024
Iskanje

Turbonegro je verjetno izgubila »turbo« …

7. jun. 2018 | 18:03
Dark Theme

Norveška rokenrol skupina Turbonegro se po dolgih šestih letih vrača z novim albumom RockNRoll Machine. Člani benda so le premostili najvišjo oviro in sicer odhod pevca in vodje skupine Hanka Von Helveteja. Julija 2010 je namreč dolgoletni karizmatični pevec enega najboljših norveških bendov vseh časov izjavil, da se je po enoletnem zdravljenju zaradi odvisnosti od mamil in alkohola odločil, da se odpove rokerskemu življenju. Številni oboževalci in ostali člani zasedbe so tako ostali brez liderja. Po enem letu je v javnost prišla vest, da skupina išče nov vokal, kmalu nato pa je sledila predstavitev novega pevca Tonyja Sylvesterja, ki je prej pel v angleškem bendu Dukes of Nothing.
Sylvester ima močan, hrapav glas, ki je za »hard sound«, kot je Turbonegrov, čisto primeren. Po prihodu novega pevca so fantje začeli s snemanjem novih komadov, leta 2012 pa je zagledala luč plošča Sexual Harassment. V naslednjih letih so se člani benda ukvarjali z drugimi glasbenimi projekti, s Turbonegro pa koncertirali le poleti na raznoraznih glasbenih festivalih. Leta 2015 so se ponovno srečali v studiu in začeli s snemanjem novih komadov. Končni rezultat je plošček RockNRoll Machine, ki je zagledal luč pred tremi meseci. Gre za deseti album norveške skupine in drugi z novim pevcem Tonyjem Silvestrom; ob njem sestavljajo bend še basist Thomas Seltzer, kitarist Knut »Euroboy« Schreiner, drugi kitarist Rune »Rebellion« Grønn, bobnar Tommy »Manboy« Akerholdt in pianist Haakon - Marius Pettersen.

Ploščo RockNRoll Machine sestavlja enajst komadov, traja pa skoraj štirideset minut. Po krajšem intru dobi rokenrol takoj glavno vlogo v pesmi Part I: Well Hello, ravno tako pa tudi v skladbi Hurry Up & Die. Skinhead Rock & Roll je tudi dober komad, žal pa klaviature preveč spominjajo na osemdeseta leta. Omembe vredni sta še pesmi Hot For Nietzsche in On The Rag, ostale skladbe pa so žal nekoliko podpovprečne. Turbonegro je verjetno izgubila glasbeni »turbo« …


RockNRoll Machine
Turbonegro
Rokenrol, punk n' roll
Scandinavian Leather Recordings, 2018
Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava