Petek, 19 april 2024
Iskanje

»Slikarija je vendar nekaj lepega ...«

19. jun. 2018 | 19:16
Dark Theme

»Vse sem hotela videti na svetu in pogledati za vsako zaveso, vedno me je gnalo naprej. In danes mi ni žal. Videla sem svet in življenje; bilo je lepo in polno sonca. Ni mi žal.«
Tako je slikarka Ivana Kobilca, ki velja za najuspešnejšo slovensko umetnico, nekaj let pred smrtjo zaupala umetnostnemu zgodovinarju Stanku Vurniku. In res je slikarka, ki je 46 let delovala v svetovnih umetnostnih središčih in se zgledovala po največjih evropskih naturalistih in simbolistih, preizkusila marsikaj: od nietzschejanskega bohemstva do vegetarijanstva in sabljanja.
V Narodni galeriji v Ljubljani bodo v sredo, 20. junija, ob 20. uri odprli razstavo Ivana Kobilca (1861-1926) »Slikarija je nekaj lepega ...«, ki sta jo pripravila Mateja Krapež in Jure Mikuž. Na ogled bo do 10. februarja 2019. Kot je povedala direktorica Narodne galerije Barbara Jaki, so se za tako obsežno predstavitev Ivane Kobilce v letu, ko obeležujejo 100 let Narodne galerije, odločili, ker sta njeni sliki Poletje in Kofetarica daleč najbolj priljubljeni sliki v galeriji in ker je bila zadnja razstava umetničinih del leta 1979. Dodala je, da se je z umetnico sicer ukvarjalo že več umetnostnih zgodovinarjev, ker pa gre za avtorico, ki je na eni strani izjemno atraktivna in na drugi slabo raziskana, vedno ostaja prostor za nova iskanja. Danes je znanih okoli 350 njenih del.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava