Petek, 26 april 2024
Iskanje

Družinsko »Ubijanje svetega jelena«

28. jun. 2018 | 19:00
Dark Theme

Stephen Murphy je zdravnik, ugledni srčni kirurg, poročen z Anno, ki je prav tako priznana zdravnica. Njuno življenje je karseda lepo. Imata dva otroka, štirinajstletno Kim in dvanajstletnega Boba, živita v čudoviti hiši, vse jima gre kot po olju.
Po operaciji srca, ki nam jo grški režiser Yorgos Lanthimos predstavi karseda realistično, pa vidimo Stephena, ki se sestane s šestnajstletnim Martinom in mu očitno razlaga nekaj zelo resnega. Nekaj dni kasneje se družini pri večerji pridruži prav Martin, za katerega izvemo, da je pred nedavnim izgubil očeta. Zgodba postaja vse bolj napeta.
Pravljični vsakdan lepe družinice se sčasoma postavi na glavo, Stephen je prisiljen žrtvovati nekaj dragocenega ali pa tvegati, da izgubi vse.
Celovečerec Yorgosa Lanthimosa, enega osrednjih predstavnikov novega vala grškega filma, ki je Grčijo pred leti znova postavil na svetovni filmski zemljevid, si je pred letom dni v Cannesu prislužil zlato palmo za najboljši scenarij. Zgodba, ki raziskuje posledice posameznikovih dejanj, je hkrati mešanica grške tragedije, eksistencialne grozljivke in psihodrame, na katere nas je navadil mojster Alfred Hickock.

Ubijanje svetega jelena je Lanthimosov peti celovečerec in njegov drugi film v angleškem jeziku. Letošnjo pomlad pa je zaključil snemanje svojega najnovejšega filma, kostumske drame z Emmo Stone in Rachel Weisz z naslovom The Favourite.

Il sacrificio del cervo sacro / Ubijanje svetega jelena
Velika Britanija, Irska 2017
Režija: Yorgos Lanthimos
Igrajo: Nicole Kidman, Colin Firth in Raffy Cassidy

Ocena: ★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava