Petek, 19 april 2024
Iskanje

Furlanski film Resina

4. jul. 2018 | 19:52
Dark Theme

Po koncu filmskega festivala ShorTS, ki je te dni na sporedu v Trstu, bo kino Ariston spet ponudil nekatere filme pretekle sezone. Med temi bo v nedeljo, 8. julija, na sporedu delo Resina, oziroma Smola, to je film osemintridesetletnega furlanskega avtorja Renza Carbonere. Scenarij za celovečerec je režiser iz Palmanove posnel po resnični zgodbi mešanega moškega zbora iz Rude pri Vidmu. Zgodba namreč pripoveduje o dirigentki, družini in mali skupnosti, ki se na lepem znajdejo v težavah in jim je v edino uteho prav medsebojna pomoč in delo v prid celotne skupnosti.
Filmska pripoved se začne ob povratku domov mlade violinistke Marie. Ko ji je bilo devetnajst let, se je podala daleč v svet, ker je bila prepričana, da bo lahko tako uresničila svoje glasbene sanje. Njeni načrti pa se žal niso uresničili in Maria se je zato odločila, da se vrne v gorsko vasico, med svoje ljudi.
Doma jo pričakata bolna mati in nadvse žalostna novica, da ji je pravkar umrl brat, ker je podlegel hudemu incidentu s traktorjem. Mlado dekle se mora tako spopasti s težavami, ki so seveda bistveno različne in žal celo hujše od tistih, zaradi katerih se je vrnila domov. Ko se ji zdi, da je že vse izgubljeno in da ji domači hram ne bo v nobeno tolažbo, naleti v vaškem baru na skupino starih pevcev, ki so nekoč bili člani uspešnega zbora. Moškega glasbenega sestava, ki je prejel celo vrsto nagrad na številnih zborovskih tekmovanjih. Večji del nekoč uspešnih pevcev pa se je medtem zapil in tudi zborovsko udejstvovanje je zdaj bolj razlog za druženje kot prava glasbena dejavnost. Samo Quirino si še prizadeva, da bi kdaj tudi pametno zapeli in prav on zasluti, da bi jim lahko Maria, ki ima seveda velik smisel za glasbo, pomagala.

Galerija zelo posebnih likov pripomore k uspehu navidezno majhnega filma, ki črpa svojo veličino prav v iskanju korenin in tradicije.

Resina
Italija 2018
Režija: Renzo Carbonera
Igrajo: Maria Roveran, Thierry Toscan in Andrea Pennacchi

Ocena: ★★★



Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava