Torek, 16 april 2024
Iskanje

Florjanu Lipušu avstrijsko kulturno priznanje

5. jul. 2018 | 11:19
Dark Theme

Pisatelj z avstrijske Koroške Florjan Lipuš prejme najvišje avstrijsko kulturno priznanje za literaturo v slovenskem jeziku. Njegovo delo odraža posebno kakovost literature v manjšinskih jezikih, zato je ta nagrada več kot priznanje osebnosti, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Pisatelj v maternem jeziku piše o tematikah vojne in nacizma.
Kot je v utemeljitvi zapisal odbor za nagrado, je že v delu Zmote dijaka Tjaža (1972), ki sta ga leta 1981 v nemščino prevedla Peter Handke in Helga Mracnikar, tematsko nakazal svoj pripovedovalski opus, ki ga je razvil v številnih romanih in zgodbah: »V svoji literaturi Lipuš obravnava upor proti nacionalsocializmu, izgon in poboj koroških Slovencev, podcenjevanje slovenske manjšine s strani večinskega prebivalstva, pa tudi reševanje izginevanja slovenskih besed in besednih zvez kot osnovo za novo samozavestno identiteto.«
Letošnji prejemnik avstrijske državne nagrade je avtor, ki vse življenje piše eno besedilo. Rodil se je 4. maja 1937 v Lobniku pri Železni Kapli.
Kot otrok je bil priča, kako so aretirali njegovo mater, ki so jo nato ubili v koncentracijskem taborišču Ravensbrück, njegov oče pa je služil v nemški armadi. V letih od 1960 do 1998 je deloval kot osnovnošolski učitelj, istočasno je bil urednik literarne revije koroških Slovencev Mladje.
Objavil je številne zgodbe, romane in eseje. Poleg Zmot dijaka Tjaža so med njegovimi najbolj znanimi deli Odstranitev moje vasi (1983), Srčne pege (1991), Stesnitev (1995) in Boštjanov let (2003) - prvega je v nemščino prevedel Fabjan Hafner, ostale tri pa Johann Strutz.
Najvišje avstrijsko kulturno priznanje, vredno 30.000 evrov, bodo Lipušu podelili 1. oktobra.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava