Torek, 30 april 2024
Iskanje

600 avtorjev za 5 dni

13. jul. 2018 | 19:47
Dark Theme

Pet festivalskih dni, 600 avtorjev, devetnajsti po vrsti: literarni festival Pordenonelegge - Praznik knjige z avtorji bo letos na sporedu med 19. in 23. septembrom. In bo, a na to smo se že privadili, najbrž spravil »v krizo« marsikaterega obiskovalca. Ponudba je namreč tudi letos izredno pestra, skoraj prebogata: težko bo med tolikšnimi znanimi in priljubljenimi imeni izbrati, komu prisluhniti. Na eni strani Robert Harris, letošnji prejemnik nagrade »zgodovina v romanu«, na drugi David Litt, ki je osem let pisal govore ameriškemu predsedniku Baracku Obami. Egiptovski pisatelj Ala Al-Aswani, ki je v svojem najnovejšem romanu opisal revolucijo na Trgu Tahir. Armenska pisateljica Antonia Arslan, ameriški književnici Lisa Halliday in Elizabeth McKenzie, »kralj ameriškega trilerja« Jeffery Deaver in André Aciman, avtor romana Pokliči me s svojim imenom, po katerem je Luca Guadagnino posnel istoimenski film. In še: slovenski pisatelj Goran Vojnović, ki med italijanske bralce prinaša prevod svoje uspešnice Jugoslavija, moja dežela, in bosansko-hrvaški književnik Miljenko Jergović, ki bo z novinarko Cristino Battocletti spregovoril o svojem romanu Wilimowski.
Pordenonelegge bo tudi tokrat gostil res številne italijanske avtorje, novinarke, komentatorje: Michela Murgia, Antonio Scurati, Giuseppe Catozzella, Daria Bignardi, Lili Gruber, Enrico Brizzi, Carlo Bonini. Poseben poklon bodo pripravili pred nedavnim umrlemu furlanskemu pesniku in pisatelju Pierluigiju Cappellu, saj bodo ravno v tistih dneh pri založbi Rizzoli izšla njegova zbrana dela. Tudi poeziji bo kot običajno posvečena posebna pozornost - med številnimi gosti bo ameriška pesnica Martha Serpas, ki bo predstavila prvo zbirko italijanskih prevodov svojih verzov. Svojo najnovejšo knjigo bo predstavil tudi pianist Giovanni Allevi
V času in družbi, ki posvečata posebno pozornost kulinariki in zdravi prehrani, bo Pordenonelegge gostil tudi nekatere kuharice, blogerje, nutricioniste in avtorje kulinaričnih vodnikov; med njimi bodo Antonia Klugmann, Benedetta Parodi, Giusepep Cerasa in Chiara Maci.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava