Četrtek, 11 april 2024
Iskanje

Sanje mladega Karla Marxa

17. jul. 2018 | 19:48
Dark Theme

V filmu Raoula Pecka so še posebej presenetljivi dialogi: zelo gosti, stalni, skoraj neustavljivi pogovori med osrednjimi junaki ne delujejo nadležno, ampak celo prijetno. Gledalcu pomagajo, da se vživi v drug svet in prostor. Da zaživi v zelo posebni sredi ljudi, ki se leta 1844 srečujejo v Parizu.
Tržaški kino Ariston nam v sklopu poletnega sporeda spet ponuja v ogled enega pomembnejših filmov prejšnje sezone: Mladega Karla Marxa. Zgodba je postavljena v čas, ko šestindvajsetletni Karl živi z ženo Jenny v izgnanstvu v Parizu. Tam spozna tudi Friedricha Engelsa, sina bogatega angleškega industrijca, ki pa se je že zdavnaj odpovedal bogati dediščini in objavil študijo o težkem položaju angleškega delavskega razreda. Trije mladi intelektualci se tako odločijo, da bodo skupaj spremenili svet. Karl in Friedrich postaneta namreč prijatelja in začneta drug drugega navdihovati pri iskanju teoretične osnove za revolucijo, ki je po njunem mnenju neizbežna.
Haitski režiser Raoul Peck, ki je leta 1993 kot prvi v zgodovini predstavil karibski film na canskem festivalu, se je, kot je večkrat ponovil, lika Karla Marxa lotil že kot študent visoke šole za film in režijo v Berlinu. Po Marxu pa je spet segel pred nekaj leti, v času hude svetovne ekonomske krize, ko si je zaželel pripovedi, ki bi spregovorila o revoluciji in o želji po pravičnejšem svetu.
Celovečerec Mladi Karl Marx si je februarja 2017 prislužil veliko nagrado festivala v Berlinu, v Italiji pa tudi posebne pohvale Sindikata italijanskih filmskih kritikov.

Raoul Peck, ki je danes direktor slovite pariške šole La Fémis, je bil pred dvajsetimi leti haitski minister za kulturo.

Il giovane Karl Marx (Le jeune Karl Marx)
Francija, Belgija, Nemčija 2017
Režija: Raoul Peck
Igrajo: August Diehl, Stefan Konarske, Vicky Krieps in Olivier Gourmet

Ocena: ★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava