Četrtek, 11 april 2024
Iskanje

Raznoliki, a prepoznavni

20. jul. 2018 | 16:01
Dark Theme

Vračamo se na britanski otok, točneje v London, kjer je doma stoner rok skupina Orange Goblin. Bend se po dolgih štirih letih vrača na svetovno glasbeno sceno z novim ploščkom The Wolf Bites Back.
Orange Goblin so pred triindvajsetimi leti ustanovili pevec Ben Ward, kitarist Joe Hoare, basist Martyn Milard in bobnar Chris Turner. Gre za eno redkih zasedb, katere člani se v vseh teh letih niso zamenjali! Fantje so v 90. letih igrali stoner glasbo in se seveda zgledovali po ameriških bendih (npr. Kyuss, Monster Magnet), na sound skupine pa je vplivala tudi starejša angleška zasedba Black Sabbath. Z vstopom v novo tisočletje so Ward in tovariši svojo glasbo dodatno razvili in tako ustvarili zanimivo mešanico stoner, heavy metal, rokenrol in hardkor glasbe.
Tudi nova plošča The Wolf Bites Black sledi že ustaljenim glasbenim vzorcem. V pesmih zaznamo seveda stoner preteklost, pomembno vlogo pa igrajo tudi heavy metal in doom ritmi. Dejstvo je, da se sound Goblinov iz plošče v ploščo spreminja oziroma razvija, glasbeni pečat pa ostaja isti. Čim zavrtimo katerikoli komad, takoj zaznamo, da so to Orange Goblin!

The Wolf Bites Back je deveta studijska plošča angleškega benda. Album so Goblini posneli v studiu Orgone Studios v kraju Bedfordshire. Skupina je tokratno ploščo zaupala uveljavljenemu glasbenemu producentu Jamieu »Gomezu« Arellanu, ki je v teh letih sodeloval z bendi, kot sta na primer Ghost in Paradise Lost. K snemanju pa so fantje povabili tudi slovitega bivšega kitarista zasedbe Motörhead Phila Campbella! The Wolf Bites Back sestavlja deset skladb za nekaj več kot štirideset minut energične glasbe. Sons Of Salem, prva pesem albuma, je v čistem Goblin stilu. Drugi komad, ki daje plošči naslov, je bolj hard rokerska skladba, medtem ko je Swords Of Fire ponekod skoraj doom metal obarvana. Na albumu lahko prisluhnemo tudi krajšim pesmim s hardkor odtenki, kot je Suicide Division, in povsem drugačnim, daljšim bluz rok skladbam (beri The Stranger). Skratka, The Wolf Bites Back je glasbeno res raznolik plošček.

The Wolf Bites Back
Orange Goblin
Stoner rok, bluz rok, doom
Candlelight Records, 2018
Ocena: ★★★★★★★☆☆☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava