Ponedeljek, 29 april 2024
Iskanje

Ko je Gorico zajela Olivermanija

30. jul. 2018 | 18:30
Dark Theme

»Ko sta v nedeljo zjutraj pritegnila mojo pozornost istočasno dospela »mesiča« dveh »dupinov« Gorana in Sikija (članov glasbene skupine Dupini iz Splita), sem takoj zaslutil, da ne prenašata razveseljivih novic. V hipu sem pomislil na Oliverja Dragojevića,« je v spominskem članku za naš dnevnik zapisal ravnatelj goriškega Kulturnega doma Igor Komel. S hrvaškim pevcem, ki je v nedeljo umrl v 71. letu starosti, sta sodelovala dobrih 20 let. 
»Oliver Dragojević je navduševal po vsem svetu, od New Yorka, Sydneyja, Londona, Pariza … pa vse do Slovenije in zamejstva. Močno markantno sled je pustil tudi v našem okolišu ter med Slovenci in Hrvati v južni Avstriji, na Koroškem in Gradiščanskem. V našem prostoru se je prvič predstavil v Gorici decembra 2000, v okviru 19-letnice Kulturnega doma v Gorici. S Kulturnim, oziroma bolje rečeno s Kulturnima domovoma iz Gorice in Nove Gorice, je v naslednjih obdobjih navezal zelo tesne stike. S skupnim sodelovanjem je bilo v naslednjih petnajstih letih izvedenih okrog 30 glasbenih dogodkov, na katerih je bil Oliver (s spremljajočim bendom Dupini iz Splita) osrednja zvezda. Za marsikoga so bili nepozabni številni koncerti v Kulturnih domovih obeh Goric, pod štorom goriškega gradu (2004) ter na skupnem trgu obeh Goric oziroma na Koncertu na meji 2007. Zadnjič pa se je v našem prostoru predstavil na Vrhu in sicer junija 2014 v središču Danica. Redno je nastopal tudi na Tržaškem, na primer pod šotorom pri Briščikih, na Majenci v Dolini, v Kulturnem domu v Trstu ...
Posebno omembo zaslužita Dragojevićeva koncerta v goriškem teatru Verdi marca 2003, ko je z okrog 1400 obiskovalci dva dni zapored napolnil osrednjo goriško gledališko hišo. »Dalmatinac« je še danes edini, ki mu je uspelo dvakrat zaporedoma napolniti Verdijev teater. Takrat je Gorico zajela prava »Olivermania«,« je med drugim zapisal Komel.

Več v torkovi tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava