Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Pokliči me s svojim imenom

1. avg. 2018 | 20:58
Dark Theme

Celovečerec, ki je tudi eden odmevnejših filmov pretekle sezone, se danes in jutri vrača na veliko platno tržaške dvorane Ariston, kjer v teh tednih ponujajo pregled najboljših filmov. Delo, ki je februarja zagotovilo oskarjevo nagrado za najboljši scenarij Jamesu Ivoryju, je zgodba, ki jo je sicilski režiser posnel na severu Italije, točneje v Cremoni, pripoveduje pa o Eliji, sedemnajstletnem fantu, ki tam preživlja dolgo in vroče poletje leta 1983.
Elija je v resnici sin univerzitetnega profesorja grške in rimske umetnosti, ki vsako leto povabi v veliko družinsko vilo mlade študente, ki pišejo z njim diplomsko nalogo. Sedemnajstletni sin je prepričan, da bo tudi to poletje nadvse dolgočasno in da mu bosta v edino uteho glasba, s katero se zelo uspešno ukvarja, in prva ljubezen, prijateljica Marzia.
Na domu družine Perlman se tako zbere vrsta mladih študentov. Med njimi Elijevo pozornost posebej pritegne štiriindvajsetletni Američan Oliver, šarmanten raziskovalec, ki je dospel v Italijo, da bi dokončal svoj doktorat.
Po romanu, ki ge je napisal André Anciman in velja danes za eno najbolj branih zgodb homoseksualne literature, in ob scenariju, ki ga podpisuje James Ivory, je Guadagnino posnel svoj do sedaj najboljši film.

Delo je zaključni del trilogije, ki je s prejšnjima filmoma Io sono l'amore in A Bigger Splash posvečena poželenju. Z razliko od teh dveh, ki pripovedujeta o ljubezenskem čustvu, ki se spremeni v bolest, pa ta Guadagninov film opisuje začetno odkritje strasti in ljubezni. V resnici je deloma avtobiografski celovečerec tudi posebno posvetilo Guadagninovim očetom - režiserjevemu pravemu očetu, a tudi njegovim filmskim zgledom, kot so Renoir, Rohmer in Bertolucci.

Chiamami col tuo nome
Italija, Francija 2017
Režija: Luca Guadagnino
Igrajo: Armie Hammer, Timothée Chalamet, Michael Stuhlbarg, Amira Casar in Esther Garrel

Ocena: ★★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava