Ponedeljek, 15 april 2024
Iskanje

Dobrodošli v džungli!

9. avg. 2018 | 15:30
Dark Theme

»Veš kje si? V džungli si. Umrl boš!« S temi besedami se nam je pred več kot tridesetimi leti, točneje leta 1987, predstavila ena izmed pomembnejših rok skupin vseh časov. Znameniti Guns N' Roses so se na svetovni glasbeni sceni pojavili s prvencem Appetite For Destruction. V obdobju, v katerem je vse bolj kraljevala pop glasba, je pet fantov iz Los Angelesa spojilo hard rock in heavy metal ritme ter ustvarilo svojevrsten sound, ki mu nekateri pravijo street metal.
Zgodbo ameriškega benda marsikdo pozna, zato ne bom dolgovezil. Na kratko: skupina je v šestih letih izdala kar pet plošč, si utrla pot iz popolne anonimnosti do planetarne slave, prodala okrog100 milijonov kopij plošč in ... v nekaj letih vse skupaj »zapravila«. Neznosne in predolge glasbene turneje, prekomerno uživanje mamil in alkohola, nezdružljivi značaji članov benda in še marsikaj je privedlo do tega, da je bilo leta 1996 glasbenega projekta konec. Ostal je le pevec in ustanovitelj zasedbe Axl Rose (katerega večina članov krivi za razpustitev skupine), ki se je v naslednjih letih občasno pojavljal na sceni z drugimi glasbeniki.

A vrnimo se k albumu Appetite For Destruction, izredni plošči, ki jo revija Rolling Stone uvršča na četrto mesto lestvice najboljših prvencev vseh časov! Junija letos je velikanka Universal Music Group predstavila remasterizirano in razširjeno izdajo albuma s kar 73 pesmimi, med katerimi je veliko še neizdanih verzij. »Nova« plošča je namenjena glasbenim sladokuscem in »pravim« oboževalcem Gunsov. Tudi če ne sodite mednje, pa mora Appetite For Destruction vseeno imeti privilegirano mesto v vaši domači diskoteki. Dandanes je še vedno najuspešnejši album ameriškega benda - prodali so več kot trideset milijonov izvodov. Na njem je dvanajst komadov, za čez 50 minut eksplozivne glasbe: nobeden ni podpovprečen, nasprotno, številne skladbe so v naslednjih letih postale pravi hiti. Tu mislim na komade Welcome To The Jungle, It's So Easy, Paradise City in »ponarodelo« balado Sweet Child O' Mine, katere uvodni kitarski rif je najslajša muka za skorajda vsakega učenca kitare. Dobrodošli v džungli!

Appetite For Destruction
Guns N' Roses
Hard rock, Glam metal
Geffen Records, 1987 - 2018
Ocena: ★★★★★★★★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava