Petek, 19 april 2024
Iskanje

1945

22. avg. 2018 | 21:16
Dark Theme

Čisto majhen filmski biserček je še eden od filmov prejšnje sezone, ki jih kinodvorana Ariston ponuja v ogled v sklopu poletnega sporeda.
Zgodba, ki jo je režiser Ferenc Török premierno predstavil na lanskem berlinskem festivalu, je postavljena nekam na madžarsko podeželje.
Nekega dne sredi vročega poletja 1945 na zakotno železniško postajo prispe vlak, iz katerega izstopita oče in sin; oba sta preživeli priči holokavsta.
Na voz naložita zaboja in se molče napotita proti bližnji vasi. Film tako spremlja njun dolg pohod in pa to, kar se v istem času dogaja s prebivalci zaselka.
Njun prihod pri vaščanih, ki se pripravljajo na slovesno poroko dveh domačinov, vzbudi nelagodje in na dan privre cela vrsta vprašanj. Vsi se namreč bojijo, da nenapovedana obiskovalca prihajata z namenom, da bi na noge postavila čisto posebno trgovino z zelišči in zdravili, in tako postala konkurenca vaški lekarni. Mogoče pa sta celo sorodnika premožne judovske družine, ki so jo med vojno izgnali iz vasi in se zdaj vračata, da bi zahtevala nazaj celotno imetje.
Nepričakovan prihod tako na vrat na nos pokvari priprave na veliko slavje in vaška idila se postopoma spremeni v pravo moro. Na stare zamere, krivice in zamolčane laži namreč kljub vsemu ni nihče pozabil ...

Film o usodi izgnanih Judov in povojnih travmah malih ljudi madžarskega podeželja je prava mojstrovina, ki se ob dobri Törökovi režiji loteva kolektivne krivde in občutka sramu. Obenem pa posveča kar nekaj prostora posledicam hudobnih misli in predsodkov, ki lahko privedejo tudi do tragedije.

1945
Madžarska 2017
Režija: Ferenc Török
Igrajo: Péter Rudolf, Bence Tasnádi in Tamás Szabó Kimmel

Ocena: ★★★★


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava