Petek, 19 april 2024
Iskanje

Usoda Gromovih umetnin

25. avg. 2018 | 16:23
Dark Theme

Skoraj tri leta po slovesnem odprtju stalne razstave del umetnika Bogdana Groma, ki jih je bil le-ta pred svojo smrtjo poklonil Pokrajini Trst, je ta nedostopna javnosti. 25 likovnih del, ki so krasila pritlične prostore nekdanjega sedeža Pokrajine (na pročelju človeka še vedno pozdravi dvojezični napis »Provincia di Trieste - Pokrajina Trst«), so z ukinitvijo le-te in nastopom medobčinske zveze, ki je sedež dobila prav v palači Galatti, odstranili, da bi jih zaščitili v pričakovanju namestitve v primernejše prostore.
Umetnine so leta 2015 namestili v prenovljene pritlične prostore, kjer so se nahajali tudi nekateri uradi, a to ni bila ovira za obiskovalce, ki so si jih prihajali ogledovat. Z ukinitvijo Pokrajine in nastopom medobčinske zveze se je situacija spremenila: v teku je reorganizacija prostorov in uradov, zato so se odgovorni odločili odstraniti umetnine. Slednje se še vedno nahajajo v palači Galatti, a niso dostopne javnosti, saj je v teku iskanje primernejše lokacije, tudi lastniki so bili o tem obveščeni.
Usoda Gromovih umetnin pa je odvisna predvsem od rešitve vprašanja razdelitve kulturnih dobrin v lasti nekdanje Pokrajine Trst med Občino Trst, medobčinsko zvezo in Deželo Furlanijo Julijsko krajino. Trenutno se nahajajo v nekakšnem »limbu«, medtem ko se različne uprave med seboj pogovarjajo o končni destinaciji.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava