Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

V Benetkah pričakujejo poplavo zvezdnikov

27. avg. 2018 | 17:21
Dark Theme

S filmom First Man režiserja Damiana Chazella se bo v sredo začel 75. mednarodni filmski festival v Benetkah. Za zlatega leva se bo letos potegovalo 21 filmov (žiriji predseduje mehiški režiser Guillermo del Toro, lanski dobitnik zlatega leva s filmom Oblika vode), močno bo zastopana ameriška kinematografija. Med številnimi zvezdniki bosta nagrajenca za življenjsko delo Vanessa Redgrave in David Cronenberg.

Letošnji otvoritveni film beneške filmske Mostre First Man, ki je tudi v tekmi za zlatega leva, prinaša zgodbo o astronavtu Neilu Armstrongu, človeku, ki se je prvi sprehodil po Luni. V njegovo kožo je stopil Ryan Gosling. To pa je zgolj ena od ameriških produkcij oz. koprodukcij, ki se bodo potegovale za zlatega leva. Med njimi je tudi vestern bratov Ethana in Joela Coena The Ballad of Buster Scruggs, ki združuje šest zgodb o Divjem zahodu in v katerem igrajo Tim Blake Nelson, James Franco ter Liam Neeson. Italijanski film v tekmovalnem programu med drugim zastopata Mario Martone s Capri-Revolution in Luca Guadagnino s Suspirio. V remakeu kultnega filma italijanskega režiserja Daria Argenta iz leta 1977 so zaigrali Dakota Johnson (hči igralcev Dona Johnsona in Melanie Griffith), Tilda Swinton, Mia Goth in Chloe Grace Moretz.
Zunaj tekmovalnega programa bodo med drugim prikazali režijski prvenec ameriškega igralca Bradleyja Cooperja A Star is Born, v katerem ob samem Cooperju nastopa pop zvezdnica Lady Gaga. Eden na festivalu najtežje pričakovanih dogodkov pa bo svetovna premiera doslej nedokončanega zadnjega filma ameriškega igralca, režiserja in producenta Orsona Wellsa The Other Side of the Wind.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava