Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Vilenica tudi v Trstu

28. avg. 2018 | 17:26
Dark Theme

V Ljubljano in na Kras se bo med 4. in 9. septembrom vrnil mednarodni literarni festival Vilenica, ki se bo v 33. izdaji dotaknil vprašanja pisanja in preživetja v 21. stoletju. Organizatorji so prepričani, da se tema ne dotika le avtorjev, ampak tudi drugih družbenih skupin, ki se danes borijo za eksistenco. Festival bo gostil 20 avtorjev.
Po oceni podpredsednika vileniške žirije Aljoše Harlamova je Vilenica kot festival srednjeevropske literature eden tistih festivalov v Sloveniji, ki je najbolj usmerjen na avtorja. Ti se danes, ko svet zaznamujejo hitri načini komunikacije, na »staromoden način« med seboj družijo ter izmenjujejo poglede in ideje, na enak način pa jih lahko spozna tudi občinstvo, je povedal na torkovi predstavitvi v Ljubljani.
Na 33. izdajo so povabili 20 avtorjev, ki jih bo mogoče srečati na prav toliko dogodkih. Dopoldanska uvertura v Ljubljani bo po njegovih besedah gostila tri najpomembnejše: lanskoletnega dobitnika nagrade vilenica Jurija Andruhoviča, letošnjega dobitnika Ilijo Trojanowa in slovensko avtorico v fokusu Mojco Kumerdej. Prvega bo spremljal prevod knjige Moskoviada, ki je nedavno izšla pri Cankarjevi založbi, zadnja bo pri ameriški založbi Dalkey Archive Press dobila angleški prevod zbirke kratkih zgodb Fragma, Trojanowu pa bodo 8. septembra v jami Vilenica podelili osrednjo nagrado, vredno 10.000 evrov.
Med gosti festivala bo tudi goriški pesnik David Bandelj, med dogodki letošnje Vilenice pa bo tudi literarni večer v Trstu. Gostja bosta Andrij Ljubka in Maria Paula Erizanu. Dogodek, ki bo torek, 4. septembra, ob 19. uri v dvorani Srednjeevropske pobude (Ul. Genova 9), bo vodila Neva Čebron.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava