Ponedeljek, 22 april 2024
Iskanje

Na Cucchijevi koži

19. sep. 2018 | 20:07
Dark Theme

Stefano Cucchi leži na posebnem oddelku rimske bolnice Pertini, kjer zdravijo zapornike. Bolničar odklene vrata, da bi pregledal hudo poškodovanega in slabotnega pacienta, a mu je takoj jasno, da z njim nekaj ni v redu.
Film Alessia Cremoninija se prične pri koncu, 22. oktobra 2009, ko je Stefano Cucchi mrtev. Skoraj dve uri trajajoča filmska zgodba obnovi zadnji teden življenja takrat komaj enaintridesetletnega rimskega geometra, ki je v priporu, teden po aretaciji, podlegel hudim poškodbam in notranjim krvavitvam.
Stefana Cucchija so odpeljali v zapor, ker so ga zalotili pri preprodaji mamila in pri njem našli 21 gramov hašiša, ki ga je tisti večer razpečeval. Po aretaciji so ga hudo pretepli, kar je naposled privedlo do njegove smrti. Dejanja sumijo pet karabinjerjev in proces se bo nadaljeval danes teden, 27. septembra.
Eden odmevnejših primerov italijanske kronike zadnjih let je tako ob Cremoninijevi režiji in res izjemni interpretaciji protagonista Alessandra Borghija postal film, ki si je na beneški Mostri zaslužil sedemminutni aplavz, prejšnji konec tedna pa pritegnil v italijanske kinodvorane skoraj 25.000 gledalcev in postal najbolj gledan italijanski film v septembru.
V celovečercu poleg Borghija nastopa Jasmine Trinca, ki pooseblja Stefanovo sestro Ilario Cucchi. Ta se že devet let bori, da bi prišla resnici do dna. Max Tortora in Milvia Margliano nastopata v vlogi staršev, ki sta cel teden sinovega pripora skušala priti z njim v stik, a jima to ni uspelo. Šele po njegovi smrti se je pri njiju zglasil zaporniški agent in naznanil, da bodo na Stefanovem truplu opravili obdukcijo ...

Res posrečena Cremoninijeva pripoved se gledalcu takoj zapiše pod kožo, ob zapuščanju dvorane pa ga prevevata neskončna nemoč in jeza, da se je nekaj takega zgodilo v Italiji pred komaj devetimi leti ...

Sulla mia pelle
Italija 2018
Režija: Alessio Cremonini
Igrajo: Alessiandro Borghi, Jasmine Trinca, Max Tortora in Milvia Margliano
Ocena: ★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava