Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Puščavski Mankind Woman

20. sep. 2018 | 18:46
Dark Theme

Kalifornijski puščavski glasbeni guru Brant Bjork se po dveh letih vrača z novim albumom Mankind Woman, ki je prejšnji teden izšel pri italijanski neodvisni glasbeni založbi Heavy Psych Sounds Records.
Brant Bjork je eden izmed najbolj razpoznavnih glasbenikov kalifornijske scene. Rojen v ameriškem mestu Palm Desert, se je že v najstniških letih začel ukvarjati z igranjem marsikaterega instrumenta. Ko je bil star le štirinajst let je z dvema prijateljema ustanovil skupino Katzenjammer, ki se je le nekaj let kasneje spremenila v zasedbo Kyuss, najboljši stoner bend vseh časov. Bjork je v skupini igral bobne in bil med glavnimi avtorji glasbe. Leta 1994 je zaradi trenj s kitaristom Joshom Hommeom zapustil skupino, ki je nato izdala le še en album.
Pri enaindvajsetih letih je imel Bjork za sabo že tri Kyuss plošče, ki veljajo danes za ABC stoner glasbe. Kmalu nato je postal član izredne stoner zasedbe Fu Manchu ter sodeloval pri številnih pomembnih glasbenih projektih, kot sta na primer Fatso Jetson in Mondo Generator. Ob vsem tem pa ni ameriški glasbenik nikoli zapustil svojega doma, kalifornijske puščave, na katero je izredno navezan. Proti koncu 90. let je ubral samostojno glasbeno kariero in do danes izdal več kot deset plošč, zadnji dve Black Power Flower in Tao of the Devil s pomočjo nemške neodvisne glasbene založbe Napalm Records. Letos marca pa se je odločil za spremembo in podpisal novo pogodbo z mlado založbo Heavy Psych Sounds Records.

Bjork je tudi v novem ploščku Mankind Woman ostal zvest puščavskemu glasbenemu duhu. Album sestavlja enajst pesmi, traja pa malo več kot štirideset minut. V njem zaznamo soul in bluz glasbo, poleg seveda pristnega roka, ki nostalgično gleda na 60. in 70. leta. Chocolatize je na primer pesem, ki vsebuje vse omenjene nianse in je prvi single albuma. Charlie Gin spominja na kako pesem iz »poletja ljubezni«. Mankind Woman je počasnejši komad, s psihedelično skladbo Somebody pa se spet vračamo v puščavo. V zadnji pesmi Nation of Indica zapoje še Bjorkov prijatelj Sean Wheeler, pri vseh komadih pa je sodeloval tudi glasbenik Bubba Dupree.

Mankind Woman
Brant Bjork
Desert rok, soul
Heavy Psych Sounds Records, 2018
Ocena: ★★★★★★★★☆☆


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava