Lepe Vide vse na isti barki

Prijeten kulturni dogodek v kopališču Ausonia

A

četrtek, 11. oktobra 2018 | 09:36

Prireditev je bila posvečena Lepim Vidam (FOTODAMJ@N)

S ploščadi tržaškega kopališča Ausonia je v torek ob zatonu odplula Lepa Vida. V sklopu niza dogodkov Slovenski pozdrav Barkovljanki je Zveza slovenskih kulturnih društev v sodelovanju z Glasbeno matico FJK, Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji in Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ponudila prijeten večer šansonov, plesa in poezije z naslovom Lepa Vida - Življenje, hrepenenje, sanje in melanholija ob sončnem zatonu.
Sprehod po slovenski poeziji z žensko tematiko se je začel z mitom Lepe Vide, od ljudskega izročila skozi Prešernov romantični pogled do Cankarjevega simbola poželenja, Aškerčeve Klare Javornikove, Kosovelove ekspresionistične slike in drugih junakinj, ki so svoje življenje posvetile iskanju boljših pogojev, se borile za pravice naroda in včasih klonile pod nasilno roko moške nevednosti, politike ali ljubezni. Nastopajoči so občinstvu ponudili prijeten izbor pesmi, ki jih je uglasbil Aljoša Saksida. Na odru so se predstavili Glasbena skupina Ovce, Ženski pevski zbor Zlate ribice, pevka Lara Černic, klarinetistka Katia Delpiano, violinist Michele Cernic, violončelistka Andrejka Možina in posebna gostja, harfistka Tatjana Donis, ter sam Saksida, ki je glasbeno-poetični vsebini dodal še svoj glas, kitaro in harmoniko.
Glasbene točke je v družbi rahle burje in zatona povezovala Elena Husu, ki je publiki predstavila mit Lepe Vide, pa tudi drugih ženskih likov, ki so zaznamovali slovensko poezijo od Prešerna do sodobne književnosti. Saksidovo uglasbitev so doživela tudi pisma, ki jih je Pinko Tomažič poslal zaročenki pred smrtjo. Skladatelju so posebno pri srcu dela nabrežinskega pesnika Iga Grudna, ki se je prav tako posvetil ženskim junakinjam, Nabrežinkam, Barkovljankam in drugim. Tudi princesa Elizabeta Bavarska - Sissi se je posvečala pisanju, težko pa bi si mislila, da se bodo njena besedila prepletala z melodijo sesljanskega umetnika, ki je nemškim besedam vlil kanček slovenske glasbene topline.
Besedo in glasbo je občasno obogatil nastop plesalke Daše Grgič ter statiranje Jasmine Gruden, ki je s svojo narodno nošo poosebljala vsebino nekaterih pesmi in publiki podarila rdeče nageljne. Predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi je pred zaključkom pozdravila prisotne z mislijo o morju, redečem nageljnu, nekdanjih in sedanjih Vidah. Večer je sklenil pomenljiv citat: v preteklosti so lepe Vide zaradi lakote in vojne zapuščale domovino in družino. »Zgodovina je natrpana z lepimi Vidami, ki še danes plovejo vse na isti barki.«

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Kako se pripravljate na noč čarovnic oz. Halloween?

ostale novice

Izšel je Čukov roman Prah

Predstavili ga bodo v torek v Gabrovcu

13. oktobra 2018 | 10:28

Corrado Rojac nagrajen v Spoletu

Njegovi skladbi prva nagrada na mednarodnem tekmovanju

13. oktobra 2018 | 08:25

Zmagovalka je pisateljica z Guadeloupeja Maryse Conde

Literarna nagrada združenja Nova akademija

12. oktobra 2018 | 16:33

Raznoliki ATW

Ameriška zasedba All Them Witches izdala novo ploščoV naši rubriki Na ves glas!Priložen video posnetek

12. oktobra 2018 | 12:01

Izšel je Sosičev Kruh, prah

Nov roman Marka Sosiča bodo predstavili v torek v Ljubljani

12. oktobra 2018 | 11:30

Slovenec, ki je vzljubil Apuanske Alpe

Fotograf Primož Bizjak razstavlja v Carrari

12. oktobra 2018 | 07:29

Filmska zvezda je rojena

Bradley Cooper posnel posrečen film z Lady GagoV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

11. oktobra 2018 | 11:33