Petek, 19 april 2024
Iskanje

Lepe Vide vse na isti barki

10. okt. 2018 | 18:42
Dark Theme

S ploščadi tržaškega kopališča Ausonia je v torek ob zatonu odplula Lepa Vida. V sklopu niza dogodkov Slovenski pozdrav Barkovljanki je Zveza slovenskih kulturnih društev v sodelovanju z Glasbeno matico FJK, Združenjem slovenskih športnih društev v Italiji in Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti ponudila prijeten večer šansonov, plesa in poezije z naslovom Lepa Vida - Življenje, hrepenenje, sanje in melanholija ob sončnem zatonu.
Sprehod po slovenski poeziji z žensko tematiko se je začel z mitom Lepe Vide, od ljudskega izročila skozi Prešernov romantični pogled do Cankarjevega simbola poželenja, Aškerčeve Klare Javornikove, Kosovelove ekspresionistične slike in drugih junakinj, ki so svoje življenje posvetile iskanju boljših pogojev, se borile za pravice naroda in včasih klonile pod nasilno roko moške nevednosti, politike ali ljubezni. Nastopajoči so občinstvu ponudili prijeten izbor pesmi, ki jih je uglasbil Aljoša Saksida. Na odru so se predstavili Glasbena skupina Ovce, Ženski pevski zbor Zlate ribice, pevka Lara Černic, klarinetistka Katia Delpiano, violinist Michele Cernic, violončelistka Andrejka Možina in posebna gostja, harfistka Tatjana Donis, ter sam Saksida, ki je glasbeno-poetični vsebini dodal še svoj glas, kitaro in harmoniko.
Glasbene točke je v družbi rahle burje in zatona povezovala Elena Husu, ki je publiki predstavila mit Lepe Vide, pa tudi drugih ženskih likov, ki so zaznamovali slovensko poezijo od Prešerna do sodobne književnosti. Saksidovo uglasbitev so doživela tudi pisma, ki jih je Pinko Tomažič poslal zaročenki pred smrtjo. Skladatelju so posebno pri srcu dela nabrežinskega pesnika Iga Grudna, ki se je prav tako posvetil ženskim junakinjam, Nabrežinkam, Barkovljankam in drugim. Tudi princesa Elizabeta Bavarska - Sissi se je posvečala pisanju, težko pa bi si mislila, da se bodo njena besedila prepletala z melodijo sesljanskega umetnika, ki je nemškim besedam vlil kanček slovenske glasbene topline.
Besedo in glasbo je občasno obogatil nastop plesalke Daše Grgič ter statiranje Jasmine Gruden, ki je s svojo narodno nošo poosebljala vsebino nekaterih pesmi in publiki podarila rdeče nageljne. Predsednica Zveze slovenskih kulturnih društev Živka Persi je pred zaključkom pozdravila prisotne z mislijo o morju, redečem nageljnu, nekdanjih in sedanjih Vidah. Večer je sklenil pomenljiv citat: v preteklosti so lepe Vide zaradi lakote in vojne zapuščale domovino in družino. »Zgodovina je natrpana z lepimi Vidami, ki še danes plovejo vse na isti barki.«

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava