Petek, 19 april 2024
Iskanje

»Stričeva« mojstrovina

18. okt. 2018 | 16:29
Dark Theme

Naš priljubljeni rokerski »stric« se je končno odločil za nov glasbeni izdelek in prejšnji teden izdal album Wasteland. Ko je bend aprila napovedal evropsko turnejo (v Italiji bo nastopil samo 2. decembra v Milanu), se o novem ploščku ni vedelo skorajda nič. Čisto v Uncle Acid stilu, dosledno skrivnostno, kot že skoraj deset let.
Uncle Acid and The Deadbeats je skupina, ki redko nastopa v javnosti; seveda nastopa na turnejah, o njenih članih pa vemo bolj malo. Zasedbo so leta 2009 ustanovili pevec in kitarist Uncle Acid oziroma Kevin Ryan Starrs, basist Kat in bobnar Red; v naslednjih letih so člane benda večkrat zamenjali, če izvzamemo pevca Starrsa, ki je glavni akter glasbenega projekta. Ob njem so danes še drugi kitarist Vaughn Stokes, basist Justin Smith in bobnar Jon Rice. Fantje igrajo psihedelični doom-stoner, ki izrazito spominja na glasbo s konca šestdesetih let, predvsem pa na legendarni angleški bend Black Sabbath. Glas pevca Starrsa je med drugim podoben Ozzyjevemu in ravno Ozzy je bend pred petimi leti povabil na turnejo. Takrat so Uncle Acid in tovariši predstavili svojo tretjo ploščo Mind Control, danes pa je na vrsti album Wasteland.

Nov plošček sestavlja osem komadov, traja pa malo manj kot petdeset minut. Bend se je tudi tokrat zanesel na glasbeno založbo Rise Above Records, ploščo pa posnel v Los Angelesu. Njihova glasba izpade tokrat manj temačno, v ospredju so bolj rokerski toni, manj je doom prvin. Veliko je »poskočnih« fvzz kitar, na primer že v prvi pesmi I See Through You. Takoj za njo je na vrsti izvrsten single Shockwave City, videospot si lahko ogledate na Youtube portalu, režiral ga je sam Starrs. Album se nekoliko spremeni v naslednji osemminutni pesmi No Return. Gre za klasičen doomy komad v Uncle Acid stilu s silovitim enakomernim ritmom! Z naslednjo Blood Runer se fantje klanjajo metalu iz osemdesetih, Wasteland pa je akustična in izrazito psihedelična skladba. Veliko je tudi hammond orgel, na primer v komadu Bedouin, ploščo pa zaključuje doom koračnica Exodus. Skratka, ponovna glasbena mojstrovina!

Wasteland
Uncle Acid and The Deadbeats
Psihedelični doom metal
Rise Above Records, 2018
Ocena: ★★★★★★★★★☆



Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava