Petek, 19 april 2024
Iskanje

Prepričljivi Soldado

25. okt. 2018 | 19:22
Dark Theme

Po prvem delu Sicario, ki ga je posnel Denis Villneuve, se je v nadaljevanju svetovne uspešnice, tokrat z naslovom Soldado, preizkusil italijanski režiser Stefano Sollima. Kot kaže, mu je podvig uspel, saj je film v ZDA zaslužil več kot sedemdeset milijonov dolarjev, v Italiji pa po prvem tednu projekcij pristal na drugem mestu, za celovečercem A star is born, v katerem igra Lady Gaga.
Stefano Sollima je rimski filmar, ki se je izkazal predvsem v režiji televizijskih nadaljevank, kot sta Gomorra in Romanzo Criminale. Pred tremi leti je naletelo na dober uspeh tudi njegovo delo Suburra, povzeto po istoimenskem romanu novinarja Carla Boninija in sodnika Giancarla De Catalda, ki sta ga filmsko predelala Stefano Rulli in Sandro Petraglia.
S Soldadom Sollima zapusti italijanski kriminal in se preseli na mejo med Mehiko in ZDA, kjer divja mamilska vojna, o kateri nam je že spregovoril kanadski režiser Villneuve.
Mehiški karteli tokrat osredotočijo svoj posel na tihotapljenje teroristov. Zvezni agent Matt Graver ponovno pokliče na pomoč dokaj skrivnostnega Alejandra, čigar družino je umoril šef ene od mafijskih združb. Alejandro naj bi tako vojno zaostril z ne ravno zakonitimi prijemi, saj ugrabi hčerko šefa kartela, da bi še podžgal spopade med sovražnimi skupinami. A ker je dekle pri vsem tem zgolj nedolžna civilna žrtev, je odločitev o njeni usodi v rokah obeh mož, ki začneta dvomiti v upravičenost svojega boja.

Protagonista napete in nadvse aktualne akcijske srhljivke sta dva protijunaka, ki globoko zabredeta v neizprosni obmejni svet prekupčevanja z mamili in ameriške zunanje politike. V njej spet sodelujeta oskarjevi nagrajenec Benicio Del Toro v vlogi skrivnostnega odvetnika, ki je postal najeti morilec, in Josh Brolin kot operativec agencije CIA Matt Graver, ki z Alejandrom sodeluje v boju proti kartelom. Prav Alejandra pa ukaz, da mora ugrabiti hčerko šefa kartela, privede do hude krize, saj ga primora, da podoživi tragedijo, v kateri je tudi sam izgubil lastno hčerko.

Soldado
ZDA 2018
Režija: Stefano Sollima
Igrajo: Benicio Del Toro, Josh Brolin, Isabel Moner in Jaffrey Donovan

Ocena: ★★★ 1/2


Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava