Petek, 19 april 2024
Iskanje

Euforia Valerie Golino

31. okt. 2018 | 19:56
Dark Theme

Mogoče trenutno najboljša italijanska režiserka je tudi ena najbolj cenjenih italijanskih filmskih igralk. V kinodvoranah je že drugi teden na ogled njen celovečerec Euforia, se pravi druga režijska preizkušnja Valerie Golino, ki je tokrat zbrala ob sebi skupino prijateljev, od bivšega partnerja Riccarda Scamarcia do Valeria Mastandree, Isabelle Ferrari in Jasmine Trinca, ki je nekakšen režiserkin alter ego.
Filmska zgodba je, tako kot že v njenem prvem filmu, pripoved o bolezni. Protagonista sta tokrat brata Ettore in Matteo. Prvi je profesor na liceju v rojstnem mestu, drugi pa uspešen arhitekt in scenograf, ki je obogatel tudi s precejšnjo mero srditosti in poguma. Ettore se je poročil, ima malega sinčka Andreo in si je uredil življenje, s katerim ni posebej zadovoljen. Matteo pa je homoseksualec, tudi mamilaš, ki živi nadvse uživaški vsakdan v čudovitem stanovanju v središču Rima.
Ettore na lepem zboli. Matteu je takoj jasno, da gre za hudo bolezen in se zato odloči, da bo bratu na vsak način pomagal. Povabi ga k sebi na dom, takoj mu priskrbi najboljše zdravnike, a mu ne pove, da sam boleha za neozdravljivo boleznijo. Ettore se prepusti Matteovi oskrbi in v družbi njegovih zelo posebnih prijateljev zaživi življenje, ki ga do tedaj ni okusil.

Brata, ki sta se v zadnjih letih zelo oddaljila, se ponovno zbližata in na novo odkrijeta družinsko in prijateljsko vez, na katero sta že zdavnaj pozabila. Med lepšimi filmskimi prizori je tudi njuno potovanje v Međugorje, kamor se Matteo poda, da bi brat prejel blagoslov, ki naj bi ga rešil pred najhujšim. Sicer pa je kljub žalostni zgodbi precej komičnih trenutkov in nasploh je scenarij karseda doživet.

Euforia
Italija 2018
Režija: Valeria Golino
Igrajo: Valerio Mastandrea, Riccardo Scamarcio, Isabelle Ferrari in Jasmine Trinca

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava