Sreda, 24 april 2024
Iskanje

»Drugezgodbe« o migraciji

31. okt. 2018 | 20:38
Dark Theme

Tri sodobne umetnice in prav toliko umetnikov. Ukvarjajo se z vizualno umetnostjo, glasbo, plesom, književnostjo. Povezuje jih izkušnja odtujitve, migracije - vsi danes živijo v kraju, ki je različen od tistega, v katerem so se rodili.
V dvorani Scarpa mestnega muzeja Revoltella bodo 1. novembra ob 17. uri odprli razstavo Drugezgodbe (Altrestorie - Otherstories), ki sta jo uredili univerzitetna profesorica Sergia Adamo in direktorica mestnih muzejev in knjižnic Laura Carlini Fanfogna. Gre za prikaz tako imenovane videoart, razstava pa je del istoimenskega projekta za promocijo humanistične kulture, ki ga tržaška univerza prireja ob finančni pomoči Dežele Furlanije Julijske krajine; pri njegovi izvedbi sodelujejo res številni partnerji iz Italije, Hrvaške, Slovenije in od še kje.
Do 18. novembra so v Revoltelli na ogled zvočni in video posnetki šestih ustvarjalcev. Admir Shkurtaj (1969), v Italiji živeči albanski glasbenik in skladatelj, se predstavlja z glasbeno kuliso za multimedijsko opero Kater I Rades. Brodolom., za katero je libreto napisal italijanski pisatelj Alessandro Leogrande. Glasbena instalacija bo občinstvo popeljala v Sredozemsko morje, kjer je leta 1997 okrog sto ljudi izgubilo življenje med plovbo proti italijanski obali. Na ogled sta tudi video multimedijske umetnice Mone Hatoum (1952, Bejrut) o raznih oblikah ločevanja in oddaljevanja ter popotovanje Fione Tan po sledeh njene kitajsko-avstralske družine, ki je razpeta med Indonezijo in Evropo. Isaac Julien (1960), v Londonu rojeni ustvarjalec karibskih korenin, v svoji video instalaciji skozi podobo morja razmišlja o prepletih in mešanicah, značilnih za ljudi, ki živijo na stičišču različnih kultur. Z vodo in zemljo je prepleten tudi video vietnamsko-ameriške umetnice Trinh T. Minh-ha, predavateljice na univerzi Berkeley in uveljavljene teoretičarke na področju postkolonialnih študij. Kustosinji Sergia Adamo in Laura Carlini Fanfogna sta izrazili zadovoljstvo, da bo omenjena umetnica gostja srečanja, ki bo v avditoriju Muzeja Revoltella na sporedu 9. novembra. Teden kasneje (18. 11.) pa bo Arkadi Zaides (1979), izraelski koreograf beloruskih korenin, prikazal svoj performans Talos, v katerem raziskuje premike na mejah; na razstavi bo na ogled njegova instalacija, posvečena tehnološkemu nadzoru na mejah grškega otoka Lesbos.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava