Petek, 19 april 2024
Iskanje

First man (Prvi človek)

7. nov. 2018 | 21:37
Dark Theme

Damien Chazelle je s filmom, ki se bo prav gotovo potegoval za katero od oskarjevih nagrad, uspel spraviti na veliko platno življenje prvega moža, ki je stopil na Luno, Neila Armstronga, ter obenem opisal desetletne priprave na zgodovinsko misijo Apolla 11.
Vlogo protagonista je zaupal izrednemu Ryanu Goslingu, ki se je s Chazellom zelo dobro odrezal že v prejšnjem filmu, La La Land. Biografska drama, povzeta po knjižni biografiji Josha Singerja, ki pripoveduje prav o Armstrongu, predstavlja tako življenje najznamenitejšega astronavta in legendarno vesoljsko misijo, s katero je sloviti Neil postal skorajšnji heroj: zagotovo prvi človek, ki je stopil na Luno 20. julija 1969.
Zgodba v filmu preiskuje vse zmage in težke preizkušnje, ki jih je doživljal Armstrong in cela skupina njegovih sodelavcev in prijateljev, njegova družina in nenazadnje tudi ameriški narod. Obenem film pripoveduje o stroških ene največjih in najnevarnejših misij v zgodovini. Celovečerec je tako zgodba o junaku, a tudi zgodba o ambicijah in prepričanjih velikega naroda in predvsem enega dela ZDA, ki si je postavil za ključni cilj izkrcanje na Luni. Armstrong je bil sprva pilot v korejski vojni, nato testni pilot letal, šele nato je delal za Naso. V tistih časih so testni piloti množično umirali, ogromno jih je umrlo v prvih delih njegove zgodbe. A Neil je ostal zvest svojemu cilju in dosegel tisto, kar si je najbolj želel, tudi zato, da bi se pri tem čimbolj približal prezgodaj umrli hčerkici.

Ob gledanju filma, ki nazorno opisuje korak za korakom ,vse kar se je zgodilo v ključnih letih in mesecih pred osvojitvijo Lune, pa je skoraj nemogoče podvomiti, da je do tako izrednega podviga res prišlo, saj je res presenetljivo, da so pred petdesetimi leti s tako pomanjkljivo tehnologijo in tako skromno vesoljsko opremo uspeli doseči tako izreden in do danes neponovljiv rezultat.

First man (Prvi človek)
ZDA 2018
Režija: Damien Chazelle
Igrajo: Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke, Kyle

Ocena: ★★★ 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava