Sreda, 24 april 2024
Iskanje

Neprepričljivi The Prodigy

8. nov. 2018 | 16:11
Dark Theme

Tokrat bomo skočili v vode elektronske glasbe, kjer lahko po treh letih ponovno prisluhnemo novi plošči angleških »cyber pankerjev« The Prodigy. Nov izbor avtorskih komadov je izšel prejšnji teden, izdala pa ga je bendova založba Take Me To The Hospital.
Skupina The Prodigy je nastala daljnega leta 1990. Ustanovili so jo glasbenik in dj Liam Howlett ter pevca oziroma »plesalca« Keith Flint in Leeroy Thornhill. Fantje so se spoznali na nekem rave partyju in se kmalu spoprijateljili. Bend velja za enega izmed pionirjev big beat scene, to je posebne glasbene zvrsti, ki jo sestavljajo močna elektronska glasba, rok kitare in še veliko drugega. Pri snemanju prve plošče Experience je v skupino vstopil še Keith Palmer, bolje znan s psevdonimom Maxim, ki je od takrat stalni član zasedbe.
Prodigyjev sound je bil izredno agresiven, neke vrste elektronski pank. Z glasbo in pisanjem besedil se je v glavnem ukvarjal Howlett, drugi pa so plesali, peli in skakali po odrih. Po prvencu Experience je leta 1994 zagledal luč album Music For The Jilted Generation, tri leta kasneje pa glasbena prelomnica The Fat Of The Land.

V zadnjih petnajstih letih je bend, ki ga je medtem zapustil Leeroy Thornhill, izdal štiri plošče. Always Outnumbered, Never Outgunned in Invaders Must Die nista bili ravno na nivoju prejšnjih ploščkov, z albumom The Day Is My Enemy pa so se Howlett in tovariši spet približali elektronski glasbi iz devetdesetih. Nov plošček No Tourists je neke vrste vmesna pot. Prisluhnemo lahko kar nekaj hitrim, elektronskim, big beat komadom, takim, ki bodo mogoče tudi v živo uspešni, kot sta Boom Boom Tap in Champions of London. Na albumu je tudi nekaj drum'n'bass ritmov, »moderne« dubstep glasbe in skorajda motečih elektronskih efektov, na katere so nas Prodigy v zadnjih letih žal privadili. Leta pač minevajo, angleški bend pa skuša na vsak način privabiti novo, mlado publiko, na račun starejših oboževalcev … Ampak konec koncev je angleški trojici bolje prisluhniti na plošči, saj je v živo že zdavnaj izgubila svoj elan.

No Tourists
The Prodigy
Big Beat, Drum'n'bass, rave music
Take Me To The Hospital Records, 2018
Ocena: ★★★★★★☆☆☆☆

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava