Petek, 26 april 2024
Iskanje

Film o trmastem sindikalistu

Nov film režiserja Stephana Brizeja

15. nov. 2018 | 11:54
Dark Theme

Spet v vlogi protagonista v filmu prijatelja Stephana Brizeja in spet s filmom, ki pripoveduje o ekonomskih in socialnih težavah, predvsem pa o slabih odnosih med delodajalci in delavci. Vincent Lindon je tudi v novem filmu En Guerre (V vojni), nadvse prepričljiv protagonist, pa čeprav mu tokrat ni uspel podvig izpred treh let, ko je z istim režiserjem v filmu Zakon trga v Cannesu prejel nagrado za vlogo najboljšega glavnega igralca. Je eden od znamenitejših francoskih umetnikov, ki se že več let posveča celovečercem s socialno tematiko.

Laurent Amedeo je delavec, sindikalni predstavnik podjetja z več kot 1100 zaposlenimi, in to v zelo težavnem trenutku, ko menadžerji odločijo, da bodo v kratkem prenehali s proizvodnjo. Oseminpetdesetletni igralec tudi v tem filmu dokaže svoj izjemni talent ob interpretaciji trmastega, ponekod tudi nervoznega in nadvse žilavega predstavnika svojih kolegov, ki se na vse kriplje bori proti delokalizaciji in zaprtju velikega obrata.

Dober scenarij s prepričljivimi dialogi in ritmom, ki je podoben thrillerju in hkrati novinarski reportaži, nam tako nekoliko drugače predstavi zgodbo, o kateri smo brali in slišali že neštetokrat in ki se spet loteva globalizacije gospodarstva, mednarodnih sporazumov, ki so jih države podpisale na račun delavskega razreda. V filmu Brizé postavlja na zatožno klop neprizanesljivi kapitalistični sistem, ki mu ni mar za posameznikovo življenje ampak gleda le na lastni interes in na to, kje ga bo delovna sila manj stala ...

Brizé se tako spet preizkuša s političnim filmom. Laurentu Amedeu včasih uspe, spet drugič pa ne. Po treh tednih stavk in popolne paralize celotne produkcije, lastnik podjetja ponudi nekaterim delavcem vsoto denarja in jih tako spet pokliče na delo. Pri tem se celoten Laurentov napor izjalovi in kot kaže, bo naposled tudi njegova doslednost strta. Film je povzet po resnični zgodbi Xaviera Mathieua, ki je pred par leti hudo prizadela francosko javnost.

In guerra

Francija 2018

Režija: Stéphane Brizé

Igrajo: Vincent Lindon, Karine de Mirbeck, Matthieu Schaller in Yves Ory

Ocena: 3 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava