Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

V SSG tokrat »tri gledališke živine«

Pred novo premiero Videz vara

15. nov. 2018 | 16:39
Dark Theme

»Zdaj tudi za striženje nohtov potrebujem bralna očala. Z istimi očali s katerimi berem Voltaira gledam svoje nohte na nogah ...«

Tako pravi Karl, eden od dveh protagonistov predstave Videz vara, ki bo v produkciji Slovenskega stalnega gledališča doživela slovensko praizvedbo 19. novembra. Tekst avstrijskega dramatika Thomasa Bernharda (1931-1989) je režiral Dušan Mlakar Premiera bo v ponedeljek v goriškem Kulturnem domu, od petka, 23. novembra, pa se bodo zvrstile ponovitve še v tržaškem Kulturnem domu.

Najnovejšo produkcijo Slovenskega stalnega gledališča soustvarjajo »tri gledališke živine, trije mladeniči«, kot se je na četrtkovi tiskovni konferenci o njih izrazil umetniški vodja Danijel Malalan. Režiser Dušan Mlakar je odličen poznavalec Bernhardove dramatike, Videz vara je njegova šesta režija kakega besedila tega avstrijskega romanopisca in dramatika. V glavni vlogah pa nastopata Ivo Ban, prvak ljubljanske Drame (»v penzionu«, kot je poudaril), ki je že nekajkrat sodeloval s tržaškim teatrom (na primer v Handkejevem Viharju in lanski predstavi Lepi dnevi v Aranjuezu), ter starosta tržaškega ansambla Vladimir Jurc, v katerem deluje že celih 35 let.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava