Četrtek, 25 april 2024
Iskanje

Francosko-tržaška Isabelle

Locatelli je film posnel v Trstu, na Krasu in v Brdih

9. nov. 2018 | 11:40
Dark Theme

Začetek decembra je karseda bogat z novimi filmskimi ponudbami. Tako bo od jutri na sporedu prvi dolgometražec, Ride, enega najbolj cenjenih italijanskih igralcev, Valeria Mastandree, od 3. decembra pa bo v kinu Ariston samo tri dni na sporedu mogoče najlepši film leta, Roma, s katerim je Alfonso Cuaron septembra zmagal zlatega leva na beneški Mostri. Od danes pa se v kinu Ariston vrti zgodba, ki je nastala spomladi v Trstu.

Ariane Ascaride, ena najzanimivejših sodobnih francoskih igralk, je protagonistka dela, ki ga je 44-letni milanski režiser Mirko Locatelli posnel v okolici Trsta in Gorice. Celovečerec, ki je pretekli mesec v Montrealu prejel nagrado za najboljši scenarij, je zgodba o francoski znanstvenici, ki se je preselila v Trst in poučuje na Mednarodnem centru za teoretično fiziko v Grljanu. Isabelle živi v lepi hiši, obdani s prostranim vinogradom, kjer v toplih poletnih mesecih pripeka sonce, nedaleč pa se bohoti Jadransko morje. V novo Isabellino okolje seveda zelo rad prihaja tudi njen sin Jérôme, ki je prav tako znanstvenik, le da živi v rodnem Montpellieru. Jérôme je na tem, da postane očka, pred nedavnim pa je prav med bivanjem v Trstu povzročil hudo prometno nesrečo in pobegnil. Isabelle seveda noče prijaviti sina in upa, da bo vse potonilo v pozabo, vseeno pa je zaradi policijske preiskave zaskrbljena in se zato približa družini, ki je v incidentu izgubila hčerko. Tako stopi v stik z Davidejem, mladim študentom fizike in mu ponudi pomoč pri učenju ter upa, da bo tako rešila sina Jérômeja pred zaporom.

Osrednji junakinji Ariane Ascaride je lik Isabelle dobesedno pisan na kožo, saj je režiser pisal scenarij z namenom, da bi njej zaupal vlogo protagonistke. Ascaridova je za vlogo Isabelle prejela nagrado na festivalu v Cape Townu. Zanimiv, med Krasom, Trstom in goriškimi Brdi posnet celovečerec, ima v sebi vse prvine francoskih intimističnih zgodb, pa čeprav je postavljen v popolnoma drugačno okolje. Ena od scen je posneta tudi na osmici v Praprotu.

V soboto, 1. decembra, bo na večernih projekcijah ob 19. in 21. uri sodeloval tudi režiser Mirko Locatelli. (Iga)

Isabelle

Italija, Francia 2018

Režija: Mirko Locatelli

Igrajo: Ariane Ascaride, Samuele Vessio, Robinson Stévenin in Lavinia Anselmi

Ocena: 3 1/2

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava