Petek, 19 april 2024
Iskanje

80. leta ... divje desetletje mladih

Žiga Valetič o zgodovini slovenskega pop-rocka

5. dec. 2018 | 8:28
Dark Theme

Žiga Valetič je avtor knjige o slovenskem pop rocku osemdesetih let. Tako rekoč vse, kar se je v 80. letih minulega stoletja pomembnega dogajalo v Sloveniji na glasbenem področju, je svoje mesto našlo tudi v njegovem delu z naslovom 80ta: desetletje mladih in podnaslovom Zgodba slovenskega pop-rocka v času, ko je popularna glasba krojila podobo (in usodo) sveta. Odmevno delo, mimo katerega ne more in ne sme prav noben pravi ljubitelj (slovenske) popularne glasbe.

Knjiga, ki je izšla pri založbi Zenit, je bila med petimi nominirankami za veliko nagrado Slovenskega knjižnega sejma - knjiga leta 2018. O njej bo jutri, 6. decembra, ob 19. uri tekla beseda na srečanju z avtorjem v knjigarni Mladinske knjige v Kopru.

Kako se je porodila ideja, da napišete knjigo slovenskega pop rocka?

Idejo sem v sebi nosil dolgo časa. Po eni strani sem želel enkrat napisati knjigo, s katero bi se poklonil glasbi kot svoji najzgodnejši ljubezni, po drugi strani pa sem malo z zavistjo gledal na podobne glasbene preglede, enciklopedije in zgodovinske lestvice, ki sem jih našel v ameriških, britanskih in denimo tudi knjigah s področja nekdanje Jugoslavije. Več let sem si razbijal glavo s tem, na kakšen način zagrabiti tega bika, kje in kako začeti. Na koncu me je prešinilo, da je treba začeti pri desetletju, ki še ni bilo obravnavano. O 60. in 70. letih slovenske popularne glasbe je nastalo kar nekaj televizijskih in dokumentarnih zapisov, 80. pa so ostala neobdelana.

Torej so bila 80. leta nekako na dlani?

To je bilo res divje desetletje, tako v smislu obeta družbenih sprememb kot zaradi tehnoloških novitet. Tito je umrl leta 1980 in partija enostavno ni več vedela, kam se bo vse skupaj odvrtelo in zavrtelo. Mladi ljudje so bili bolj kot kadarkoli prej ali potem prepuščeni lastni iniciativi, istočasno pa so se dogajali veliki tehnološki koraki. Prišli so sintesajzerji, ritem mašine, koncertna tehnologija, light-showi, doživeli smo neznanski vzpon videospotov - pojavil se je MTV, pred njim pa že oddaja koprske televizije Videomix, ki je bila ena najbolj priljubljenih oddaj v Italiji in Sloveniji. V osemdesetih se je razvilo ogromno novih žanrov, od hard-cora do metala, od industriala do elektro popa in na zadnje tudi domačijsko šlagerstvo oziroma turbo pop. In vse to so ustvarjali najstniki.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava