Petek, 19 april 2024
Iskanje

Santiago Italia

Novi film režiserja Nannija Morettija

6. dec. 2018 | 11:49
Dark Theme

11. septembra 1973 je vojska v Čilu izvedla državni udar. General Pinochet je od takratnega predsednika Allendeja zahteval odstop, ko pa ga je ta zavrnil, so s topništvom obstreljevali predsedniško palačo. Po večurnih bojih in bombardiranju Monede, naj bi predsednik Salvador Allende naredil samomor, natančne okoliščine njegove smrti pa še danes niso povsem pojasnjene. Oblast je nato prevzel diktator Pinochet, ki je vladal do leta 1990. V tistem obdobju je država po neuradnih podatkih ubila 3.200 ljudi, mučenih pa jih je bilo 28.000.

Najnovejši film Nannija Morettija, od danes v italijanskih kinodvoranah (v Trstu je na sporedu v kinu Ariston), pripoveduje o tem, kar se je dogajalo v Santiagu v dneh po krvavem udaru. Točneje pripoveduje o zgodbi, do katere je prišlo v prostorih italijanske ambasade, ob odsotnosti ambasadorja in ob prisotnosti dveh zelo mladih diplomatskih funkcionarjev. Roberto Toscano in Piero De Masi sta se namreč v tistih ključnih dneh odločila, da odpreta vrata vsem, ki so iskali primerno zatočišče pred čilskim diktatorjem. Italijansko predstavništvo je tako ob tihi pomoči italijanskega zunanjenega ministrstva postalo nekakšen rešilni otok. Šeststo ljudi se je zateklo v Italijo. Tu so čilske pribežnike zaposlili v tovarnah v Emiliji in Lombardiji, zanje se je takrat začelo novo življenje.

Nanni Moretti je s pomočjo številnih pričevanj obnovil zgodbo, o kateri se je v resnici bolj malo vedelo in jo je dejansko malokdo poznal. Večina tistih pribežnikov še danes živi v Italiji.

Kot je povedal sam režiser na predstavitvi dokumentarca na turinskem festivalu, se je dalj časa spraševal o razlogih, zaradi katerih se je lotil take zgodbe in pri tem priznal, da mu je vse skupaj postalo jasno po zadnjih volitvah in novi italijanski politični sceni. Dokumentarec, ki se prične s spominom na dogodke izpred petinštiridesetih let, se tako zaključi z razmišljanjem o današnjem migracijskem toku, Salviniju in političnih pozicijah, ki jih Italija pred petinštiridesetimi leti ni poznala ...

Santiago Italia

Italija, Francija 2018

Režija: Nanni Moretti

Dokumentarni film

Ocena: ★★★

?wmode=transparent&controls=2&showinfo=0&theme=light">

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava