120 udarcev na minuto

Film francoskega režiserja Campilla pripoveduje o boju proti aidsu

V naši rubriki Gremo v kino!
Priložen trailer

A

četrtek, 5. oktobra 2017 | 11:30

V teh dneh se v italijanskih in slovenskih kinodvoranah kar gnete zanimivih filmov. Ob novem Blade Runnerju 2049, Normanu z neverjetnim Richardom Gerom in vsekakor zanimivem Ammore Malavita, je v Sloveniji na sporedu tudi najnovejše delo Jana Cvitkoviča, Družinica. Kljub temu pa je morda francoski dolgometražec Robina Campilla posebej zanimiv. Film pripoveduje o hudih predsodkih, ki so začetek devetdesetih let zaznamovali tiste, ki so se okužili z aidsom.
Režiser Robin Campillo je dolgoletni sodelavec drugega francoskega režiserja Laurenta Canteta. Z njim je napisal vrsto scenarijev in pri njegovih filmih sodeloval tudi kot montažer. Četudi se Campillo v resnici režiserskemu poklicu posveča bolj poredkoma, so vsi njegovi filmi naleteli na dober uspeh. To se je zgodilo tudi z najnovejšim delom 120 udarcev na minuto, filmom, ki je francoski kandidat za oskarjevo nagrado in hkrati dobitnik prestižnega Gran Prixa na letošnjem festivalu v Cannesu.
Zgodba je postavljena v Pariz, kjer je konec osemdesetih let okužba z aidsom postajala vse kočljivejši problem. V Franciji je tako podobno kot že v ZDA nastala skupina Act Up Paris. Sestavljali so jo večinoma mladi študentje in delavci, ki so se v prvi osebi ali ob bolezni sorodnikov, prijateljev in znancev seznanili s smrtonosno boleznijo. Njihov cilj je bil prav ta, da bi javnosti pojasnili, da je aids kuga novega časa, s katero se lahko okuži kdorkoli, in da morata zato politika, kot tudi farmacevtska industrija, čimprej ukrepati.
Njihove zahteve so predvsem na začetku bolj malo zalegle. Nathan, Sean, Sophie, Gérémie in njihovi tovariši, so bili večinoma že okuženi in na razpolago jim je ostalo bolj malo časa. Zato so se ob pomoči celotnega gibanja borili, da bi tudi tisti, ki so bili zdravi, razumeli, da bosta lahko samo informacija in hiter ukrep rešila življenje onim, ki se bodo z aidsom okužili v prihodnje.

120 battiti al minuto
Francija 2017
Režija: Robin Campillo
Igrajo: Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, Adele Haenel, Jean-François Auguste, Saadia Bentaïeb, Ariel Borenstein, Simon Bourgade, Naelle Dariya
Ocena: ★★★ 1/2


Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Katero nastanitev izbirate za poletni dopust?

ostale novice

V Benečiji ambasada kulture in sožitja

V teku 25. izvedba Postaje Topolove

9. julija 2018 | 10:00

Pašović verjame v umetnost in v mlade

Pogovor z umetniškim vodjo Mittelfesta

7. julija 2018 | 17:00

Poslednji priklon Alojza Miliča

Poslovil se je dolgoletni igralec SSG

6. julija 2018 | 19:56

Mittelfest z novincem in novostmi

Nocoj se je v Čedadu začela ugledna mednarodna kulturna prireditev

5. julija 2018 | 20:38

Plošča brez šibkih točk

Welcome To Sky Valley je najbrž najboljša desert rok plošča vseh časovV naši rubriki Na ves glas!Priložen avdio posnetek

6. julija 2018 | 11:27

Florjanu Lipušu avstrijsko kulturno priznanje

Za literaturo v slovenskem jeziku

5. julija 2018 | 12:30

Furlanski film Resina

Celovečerni film Renza Carbonere je postavljen v RudoV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

5. julija 2018 | 11:29