Čista desetica!

Album The Fat of the Land ostaja eden izmed boljših v zgodovini elektronske glasbe

V naši rubriki Na ves glas!
Priložen videoposnetek

A

petek, 3. novembra 2017 | 11:33

Tokrat bomo pokukali v preteklost elektronske glasbe. Pred natanko dvajsetimi leti je namreč izšel eden izmed boljših big beat albumov vseh časov. The Fat of the Land angleške skupine The Prodigy je zagledal luč julija 1997.
Zasedbo The Prodigy so leta 1990 ustanovili glasbenik in dj Liam Howlett ter pevca oziroma »plesalca« Keith Flint in Leeroy Thornhill; fantje so se spoznali na nekem rave partyju in se kmalu spoprijateljili. Bend velja za enega izmed pionirjev big beat scene, to je posebne glasbene zvrsti, ki jo sestavljajo močna elektronska glasba, rok kitare in veliko drugih ritmov in efektov. Pri snemanju prve plošče Experience je v skupino vstopil še Keith Palmer, bolje znan s psevdonimom Maxim, ki je od takrat stalni član zasedbe. Sound benda je bil od vsega začetka izredno agresiven, podoben neke vrste elektronskemu panku. Z glasbo in pisanjem besedil se je v glavnem ukvarjal Howlett, ostali trije pa so na koncertih peli in plesali oziroma skakali po odru. Po prvencu Experience so leta 1994 izdali album Music For The Jilted Generation, tri leta kasneje pa glasbeno prelomnico The Fat of the Land. Na plošči pojeta Flint in Maxim, album pa je skupino povzdignil na vrh svetovne elektronske glasbene scene.
The Fat of the Land je prav gotovo največji uspeh angleškega benda. Več kot deset milijonov prodanih izvodov, na prve mestu na lestvicah v ZDA, Veliki Britaniji in Kanadi. Album sestavlja deset komadov, traja pa malo več kot petdeset minut. Plošča je izšla s pomočjo XL Recordings, ene izmed boljših neodvisnih založb. Komada, kot sta Smack My Bitch Up in predvsem Firestarter, sta skoraj »ponarodela«. Flinth in ostali so s ploščkom The Fat of the Land konkretno pripomogli k uspehu novega glasbenega gibanja, katerega del sta bili tudi skupini The Chemical Brothers in Fatboy Slim. Pankovska preteklost članov benda pride do izraza v vseh komadih albuma, poleg tega pa tudi dobra mera psihedelije (na primer v pesmih Climbatize in Narayan). Neverjetno je tudi, kako ostaja The Fat of the Land še danes izredno aktualna plošča, njena neprecenljiva vrednost pa se skriva tudi v neskončnem številu glasbenikov, na katere so The Prodigy s svojim delom močno vplivali in usmerjali njihovo ustvarjanje.

The Fat of the Land
The Prodigy
Big Beat
XL Recordings, 1997
Ocena: ★★★★★★★★★★

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Čuk kandidat za predsednika

Volilni občni zbor Društva slovenskih pisateljev

12. septembra 2018 | 05:17

Na Primorskem beremo ... (10)

Paolo Carelli - Il Brasile d’Europa

11. septembra 2018 | 17:26

Začel se je 21. FSF

S podelitvijo Badjurove nagrade Tugu Štiglicu

11. septembra 2018 | 16:13

»Na Padričah je bilo zelo stresno«

Vileniški nagrajenec Ilija Trojanow o bivanju v nekdanjem begunskem taborišču

10. septembra 2018 | 19:46

Pesnici v spomin

Spominski zapis dr. Irene Novak Popov ob smrti tržaške pesnice in pisateljice Irene Žerjal

9. septembra 2018 | 08:29

Dokumentarec »14+1« nadaljuje svojo uspešno pot

V produkciji slovenskih deželnih programov RAI

10. septembra 2018 | 11:40

»Slovenija ima enega mojih najljubših slovanskih jezikov«

Pogovor z Ilijo Trojanowom, ki mu bodo danes v jami Vilenica podelili istoimensko literarno nagrado

8. septembra 2018 | 11:14