V pomoč drugim in drugačnim

Intervju z nagrajenko Stanko Sosič Čuk

A

sobota, 17. februarja 2018 | 17:36

Stanislava (Stanka) Sosič Čuk je poznana kot oseba, ki že skoraj 40 let vlaga svojo energijo v izboljšanje kakovosti življenja najšibkejših pripadnikov naše skupnosti. Trdno je prepričana, da imajo otroci s posebnimi potrebami pravico do socialnih uslug v materinem jeziku, da je treba tudi njim zagotoviti kakovostno življenje in dostop do kulturnih in športnih dejavnosti v slovenščini. Ob prejetju priznanja, ki sta ji gaob kulturnem prazniku podelili krovni organizaciji SKGZ in SSO, smo ji postavili nekaj vprašanj.

Kdaj in zakaj ste se pričeli ukvarjati s socialno dejavnostjo?
Ko je v prometni nesreči preminil moj sin Mitja, pri vzgoji katerega sem, glede na to, da sem študirala socialno pedagogiko, dosegla velike uspehe, so prijatelji predlagali ustanovitev sklada za pomoč otrokom. Bilo je leta 1979, ko se integracija otrok s težavami ni še uspešno udejanjala. Pri skladu (Mitja Čuk; op. nov.) smo takrat začeli prizadetim nuditi osnovno pomoč. Z leti smo dejavnost razvili in stalno dopolnjevali s ponudbo najrazličnejše pomoči in strokovnih nasvetov širši populaciji.
Prodrli smo tudi na kulturno in druga področja, da lahko specifične storitve prilagodimo mnogim, ki imajo določene težave. V sodelovanju s socialno službo in župnijami prirejamo tudi nabiralne akcije.
Kaj vam pride na misel, ko se zamislite nad svojim 40-letnim delom?
Ta čas je zelo hitro minil. Ko smo začeli z delom, si nikakor nisem mogla predstavljati, da bo naša dejavnost segla tako daleč. Pričeli smo zelo skromno, z velikim idealizmom, pravzaprav pionirsko. Delali smo z zanosom in med potjo naleteli na veliko težav, ki smo jih morali premostiti. Predvsem zaradi tega, ker se ukvarjamo s populacijo, ki ni ravno priljubljena. Prizadeti so včasih odmaknjeni in odstranjeni, ker jih ne poznamo in se z njimi nepravilno vedemo. Zaradi tega lahko reagirajo na moteč način. Označuje jih pa velika lastnost, ki je mi nimamo: njihova iskrenost nas lahko marsikaj nauči. Ko pri delu s prizadetimi dosežeš pozitivne rezultate, si lahko zadovoljen, saj si jim izboljšal življenje.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Na Primorskem beremo ... (11)

Mirt Komel - Medsočje (Založba Goga, 2018)

19. septembra 2018 | 16:01

Poklon Tržaškim Slovenkam v Ljubljani

Nocoj bodo v Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti odprli razstavo Tržaške Slovenke

17. septembra 2018 | 10:03

»Rokovski« Hamlet

Jutri (v torek) javna predstavitev prve letošnje produkcije SSG

17. septembra 2018 | 11:06

Ne bom več luzerka - najboljši film

V Portorožu podelili osrednje slovenske filmske nagrade

15. septembra 2018 | 23:55

»Z gojenjem spomina utrjujemo pripadnost«

V Ljubljani odprli razstavo Morje - naše življenje

15. septembra 2018 | 19:00

Od črte do črke

ZTT izdal dva delovna zvezka Ester Derganc

14. septembra 2018 | 13:38

Neprepričljivi The Kooks

Angleški bend po štirih letih izdal ploščo Let's Go SunshineV naši rubriki Na ves glas!Priložen videoposnetek

14. septembra 2018 | 11:20