Plošča brez šibkih točk

Welcome To Sky Valley je najbrž najboljša desert rok plošča vseh časov

V naši rubriki Na ves glas!
Priložen avdio posnetek

A

petek, 6. julija 2018 | 11:27

Tokrat se bomo prepustili puščavskim ritmom in postavili pod drobnogled enega izmed prvih stoner rok albumov in najbrž najboljšo desert rok ploščo vseh časov. Prejšnji teden je plošček Welcome To Sky Valley ameriškega benda Kyuss praznoval svoj štiriindvajseti rojstni dan.
Skupina Kyuss je za ljubitelje stoner glasbe prava legenda. Bend je proti koncu 80. in na začetku 90. let začel z izvajanjem nove glasbene zvrsti, tako imenovanega stoner oziroma desert roka. Mešanica metal, rok in bluz glasbe s psihedeličnimi zvoki in fuzz distorzijami kitar je takrat uspešno vdrla na kalifornijsko glasbeno sceno, puščavski žuri, na katerih je nastopal bend, pa so danes del zgodovine tega glasbenega gibanja.
Bend je nastal leta 1987 v Palm Desertu, imenoval pa se je Katzenjammer; ustanovili so ga pevec John Garcia, kitarist Josh Homme, bobnar Brant Bjork in basist Chirs Cockrell. Leta 1990 je zasedba spremenila ime v Sons Of Kyuss in izdala prvi istoimenski EP. Že leto kasneje pa je bend skrajšal ime v Kyuss, basista Cockrella je zamenjal Oliveri, nova postava pa je izdala prvenec Wretch. V naslednjih petih letih je skupina izdala kar štiri plošče, med katere spada tudi tretja Welcome To Sky Valley. Na njej lahko prisluhnemo novemu basistu Scottu Reederju, ki je medtem zamenjal Oliverija. Album sestavljajo trije sklopi pesmi, vsega skupaj deset komadov za več kot petdeset minut energičnega roka.
Gardenia je prva, monumentalna skladba, pravi glasbeni zid kitarskih distorzij, izreden, sedemminutni uvodni komad! Sledi ravno tako mogočna pesem Asteroid, ki vas bo prav gotovo »razčesala«. Prvi sklop zaključuje rokerska Supa Scoopa And The Mighty Scoop, v drugem pa lahko prisluhnemo kratki in jezni 100 Degrees. Space Cadet je prekrasna, na pol akustična puščavska balada, takoj za njo pa je na vrsti stoner koračnica Demon Cleaner. Uvod v tretji sklop je eden izmed boljših komadov plošče in v zgodovini benda: Odyssey je izjemna stoner skladba! Conan Troutman je najkrajša pesem plošče, N.O. pa je rokerski komad prijatelja Maria Lallija (lider bendov Fatso Jetson in Yawning Man). Za konec so fantje pripravili še »stoner bombo« Whitewater, ravno pred zaključkom albuma pa je še krajša skrita skladba Lick Doo.
Welcome To Sky Valley nima šibkih točk, temveč je odlična desert rok plošča.

Welcome To Sky Valley
Kyuss
Desert rok, stoner
Elektra, 1994
Ocena: ★★★★★★★★★★


Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Kleni roker Edorardo Bennato

Triurni koncert v tržaškem gledališču Rossetti

7. novembra 2018 | 16:33

Vabilo na Cankarjev otok

V sredo predstavitev dvojezične zbirke črtic

6. novembra 2018 | 10:16

»Spomini so zavest o sebi, danes in zdaj«

Marko Sosič o romanu Kruh, prah, ki ga bo v torek predstavil v Trstu

5. novembra 2018 | 06:24

»Drugezgodbe« o migraciji

V muzeju Revoltella odprtje razstave Altrestorie - Otherstories

1. novembra 2018 | 16:58

Euforia Valerie Golino

V glavnih vlogah igrata Valerio Mastandrea in Riccardo ScamarcioV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

1. novembra 2018 | 17:21

Zvesto in ponosno na robu

Kantavtor Giorgio Canali izdal novo ploščoV naši rubriki Na ves glas!Priložen avdio posnetek

2. novembra 2018 | 11:34

Izšel je dokumentarec o pevki Amy Winehouse

Za prihodnje leto je napovedana svetovna turneja pevkinega holograma

2. novembra 2018 | 12:08