»Redka ptica slovenskega filma«

V Muzeju slovenskih filmskih igralcev počastili Antona Petjeta

A

ponedeljek, 9. julija 2018 | 22:00

Anton Petje (ŠPELA ČIŽMAN)

»Igralec, ki ga niste mogli ne opaziti. Naj je bila njegova vloga še tako majhna, vam je ostala v spominu.« S temi besedami je Nada Vodušek v petek zvečer na borjaču Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači predstavila igralsko legendo, ki se je zapisala v zgodovino slovenskega filma, Antona Petjeta. Počastili so ga na prireditvi Poklon, ki jo vsako leto ob rojstnem dnevu prve slovenske filmske zvezde, v Divači rojene Ite Rina, posvečajo slovenskim filmskim igralcem. Prireditvi z bogatim kulturnim programom je sledilo številno občinstvo.
Kot je uvodoma obrazložila Voduškova, je Petje skozi vso svojo poklicno kariero oblikoval značajsko zapletene like. »Njegov igralski dar je sijal tudi v komičnih in burlesknih dramskih vlogah. Med filmskimi vlogami je njegova upodobitev lika alkoholika, ženskarja in nasilneža Korla (v filmu Vdovstvo Karoline Žašler režiserja Matjaža Klopčiča; op. ur.), tako pretresljiva in močna, da kar zareže v gledalca. Vse vloge v gledališču, na filmu in televiziji je izbrusil z enako filigransko natančnostjo, talentom in igralsko strastjo. Redka ptica slovenskega filma.«
Največ pričakovanja je na večeru seveda vladalo za prihod slavljenca na oder. Petje je na odrskih deskah občinstvu pojasnil, da ni še nikoli slišal toliko pohval na svoj račun. Izrazil je zadovoljstvo, ker je bilo njegovo delo, kateremu se je s trudom in veseljem toliko let posvečal, deležno priznanja. »Važno je, da je duša srečna, drugo pa ne vem, kaj naj bi rekel.. (...) Film je zame uganka, nekaj posebnega. Pred snemanjem moraš dobro preštudirati vloge, zakaj in kako se te razvijajo,« je ugotavljal in se hkrati spomnil zahtevnega dela, ko so v družbi kolegov pod budnim režiserjevim očesom nastajali pomenljivi slovenski filmi. Zaustavil se je pri sodelovanju z Matjažem Klopčičem in Jožetom Babičem. S prvim, s katerim »je bilo izredno zanimivo delati«, je delil tudi podobne poglede in analize. »Hitro sva se razumela in bila sva prijatelja.« Njemu je Petje »zelo hvaležen« tudi za uspeh, ki ga je doživel v svojem poklicu.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Od črte do črke

ZTT izdal dva delovna zvezka Ester Derganc

14. septembra 2018 | 13:38

Neprepričljivi The Kooks

Angleški bend po štirih letih izdal ploščo Let's Go SunshineV naši rubriki Na ves glas!Priložen videoposnetek

14. septembra 2018 | 11:20

Magija Svetlobne gverile

Svetlobni umetniki »zasedli« Izolo

13. septembra 2018 | 17:45

Japonska alternativna družina

Režiser Kore'eda Hirokazu je za film prejel zlato palmoV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

14. septembra 2018 | 15:03

Spomini s podstrešja nabrežinske ribiške družine

V Ljubljani bodo odprli razstavo Morje - naše življenje

13. septembra 2018 | 12:04

Čuk kandidat za predsednika

Volilni občni zbor Društva slovenskih pisateljev

12. septembra 2018 | 05:17

Na Primorskem beremo ... (10)

Paolo Carelli - Il Brasile d’Europa

11. septembra 2018 | 17:26