»Kulturni dvom je dobrodošel izziv«

Umetniški koordinator SSG Danijel Malalan

A

nedelja, 29. julija 2018 | 12:45

Umetniški koordinator SSG Danijel Malalan (FOTODAMJ@N)

Danijel Malalan je od junija umetniški koordinator Slovenskega stalnega gledališča. V teater, ki domuje v Kulturnem domu v Ulici Petronio, je prišel v času abonmajske kampanje 2018/19, za katero je umetniški program zasnoval njegov predhodnik Igor Pison. Mandat mu zapade decembra, zato je, kot pravi, umetniški koordinator z omejenim časom uporabe. S tržaškim igralcem, ki je ob igralski akademiji zaključil tudi študij menedžmenta, smo se pogovorili o pričakovanjih in izzivih, s katerimi se sooča v Slovenskem stalnem gledališču.
Kaj pojmujete pod geslom Kulturni dvom, s katerim vabite k ogledu nove sezone Slovenskega stalnega gledališča?
Igro besed si je zamislil moj predhodnik Igor Pison in se mi zdi posrečena. Nastala pa je, ker Slovensko stalno gledališče, kot vemo, domuje v Kulturnem domu in se ti dve realnosti velikokrat prekrivata. Kaj je Kulturni dom in kdo naj bi ga uporabljal? Slovensko stalno gledališče upravlja s Kulturnim domom, ker je tako bilo dogovorjeno in tudi zaradi statusa, ki ga ima po reformi italijanskih gledališč: tako imenovana gledališča TRIC morajo namreč razpolagati z dvorano, v kateri pripravljajo lastne produkcije.
V bolj filozofskem smislu pa jemljem kulturni dvom kot izziv: vsi razmišljujoči ljudje dvomimo, dobro je, da dvomimo v prvi vrsti o nas samih in lastnih razmišljanjih in hotenjih. To nas pripelje včasih do odgovorov, velikokrat pa teh odgovorov ne dobimo. In tako nastane še neko novo vprašanje, na katero spet iščemo odgovore ... Razmišljal sem tudi o nekaterih kulturnih dvomih pri nas: kakšni so dvomi v naši skupnosti? Dvomimo v pripadnost? Kako znotraj naše skupnosti gledamo na kulturo in umetnost? Še vedno pa mislim, da smo vsi, ki se čutimo del te skupnosti, vsi tudi Kulturni dom in Slovensko stalno gledališče. Ali če sem malo bolj direkten: ti si SSg, jaz sem Ssg, bralci Primorskega dnevnika so Ssg ... in to bi rekel brez dvoma. Zakaj si ne bi, če sem malo arhaičen, privoščili opojne čaše kulture in umetnosti?
V javnosti je včasih prisoten občutek, da se v Slovenskem stalnem gledališču malo dogaja. Pregled vaših statistik pa daje drugačno sliko.
Tudi sam razmišljam o tem ... Bom kar realen: dejstvo je, da se našega gledališča drži nek neprijeten sloves. Ne vem, zakaj je do tega prišlo, je kot nek urok, kot da se tukaj nič ne dogaja, v bistvu pa so številke ravno obratne: veliko se dela, veliko je domačih predstav za vse generacije in okuse. Samo v zadnjih šestih mesecih se je zgodilo 105 ponovitev lastnih produkcij, ponovitev gostujočih predstav je bilo 16, drugih dogodkov - kot so na primer predstavitve knjig, glasbene matineje in koncerti v sodelovanju z Glasbeno matico - prav tako 16. Temu je treba dodati še 64 najemov dvoran. Se pravi, da je bilo v šestih mesecih okrog 200 prireditev, kar ni malo.

Več v nedeljski tiskani izdaji Primorskega dnevnika

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.Komentarji: 1
  • 1

boss5556

nedelja, 29. julija 2018 | 15:54

Trst sicer ni bil nikoli slovenski,so pa v njem/in tudi danes/ prebivali slovenci-s slovenščino v podrejenem položaju,kar se čuti povsod v obeh nacionalnostih,tudi glede na SSG,slovenski narodni dom itd.Bi pa bil danes(skoraj)popolnoma slovenski,če bi po drugi svetovni vojni pripadel bivši Jugi/danes Sloveniji,kateri gravitira-zakaj gre?Današnja slika bivše cone A je identična današnji sliki bivše cone B:v prvi(v obeh popolnoma nacionalno mešanih področjih)je prevladala italijanščina v drugi slovenščina-in to z vsemi negativnimi posledicami za oba naroda,ki jih to prinese!!

Komentarji: 1
  • 1

VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Vabilo na Cankarjev otok

V sredo predstavitev dvojezične zbirke črtic

6. novembra 2018 | 10:16

»Spomini so zavest o sebi, danes in zdaj«

Marko Sosič o romanu Kruh, prah, ki ga bo v torek predstavil v Trstu

5. novembra 2018 | 06:24

»Drugezgodbe« o migraciji

V muzeju Revoltella odprtje razstave Altrestorie - Otherstories

1. novembra 2018 | 16:58

Euforia Valerie Golino

V glavnih vlogah igrata Valerio Mastandrea in Riccardo ScamarcioV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

1. novembra 2018 | 17:21

Zvesto in ponosno na robu

Kantavtor Giorgio Canali izdal novo ploščoV naši rubriki Na ves glas!Priložen avdio posnetek

2. novembra 2018 | 11:34

Izšel je dokumentarec o pevki Amy Winehouse

Za prihodnje leto je napovedana svetovna turneja pevkinega holograma

2. novembra 2018 | 12:08

Janez Škof »v imenu prstana«

Podelitev nagrad Borštnikovega srečanja je imela jasno politično noto

29. oktobra 2018 | 20:10