Na Primorskem beremo ... (1)

Bojan Grobovšek: Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet - Reminiscence in razmišljanja

A

četrtek, 2. avgusta 2018 | 11:15

Poletje je običajno namenjeno lahkotnejšemu branju, zato morda naslov Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet, še bolj pa podnaslov Reminiscence in razmišljanja (Totaliteta, 443 strani), na prvi pogled ni knjiga, ki bi jo vzel s sabo na plažo. Vendar je vtis varljiv. Spomini nekdanjega novinarja in diplomata Bojana Grobovška so prav prijetno branje, napisano v novinarskem slogu, z jasno izraženimi misli. Avtor je svetovljan in poliglot. Odraščal je v Trstu in Gradcu, študiral v Ljubljani, Bologni in ZDA, z nahrbtnikom je v družbi žene Vesne prepotoval lep del sveta, bil dopisnik Dela in RTV Slovenija na Dunaju, po osamosvojitvi Slovenije pa je zaplul v diplomatske vode kot odpravnik poslov na Dunaju, veleposlanik na Poljskem, v Švici in Argentini. Je tudi avtor uspešnice Zakaj Slovenija ni Švica in drugih del. Dolgoletno bivanje v tujini mu je širilo obzorja, omogočilo ocenjevanje dogajanj z določeno distanco, predvsem pa – kot je sam zapisal v predgovoru – s toleranco. Knjiga je sprehod avtorja skozi življenje, ki so ga ves čas spremljale tudi velike politične in družbene spremembe. Čeprav izhaja iz »titovske« družine, je avtor kritičen do Titove Jugoslavije, še bolj pa do sedanjih poskusov revidiranja polpretekle slovenske zgodovine in omalovaževanja NOB. Kar nekajkrat ponavlja v knjigi, da biti protikomunist še ne pomeni biti demokrat. Slovenci so v zadnjem stoletju, kot malokdo drug, menjavali državljanstvo in oblasti, vendar obstaja tudi kontinuiteta, po kateri ni res, da je vse, kar je bilo prej (od Avstro-Ogrske do današnjih dni), nujno tudi slabo.
Bralec lahko najde v knjigi veliko zanimivih poglavij in iztočnic za razmišljanje. Za nas je seveda zanimiv opis avtorjevega doraščanja v težkih razmerah povojnega Trsta v hiši v Ul. Rossetti, v kateri je stanoval tudi vodja italijanskih komunistov Vittorio Vidali. Posebno zanimivo je poglavje, v katerem avtor razkriva mentaliteto Avstrijcev, njihov odnos do lastne zgodovine in Slovenije. Poučna so tudi razmišljanja o slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem in razlaga, zakaj tamkajšnji Slovenci o sebi lahko povejo, da so Avstrijci. Grobovšek natančno opisuje tudi zapleten lik legendarnega lovca na naciste Simona Wiesenthala, ki ga je dobro poznal. Zelo zanimivi so tudi njegovi spomini s službovanja na veleposlaništvu v Buenos Airesu in pogled na tamkajšnje Slovence, zlasti politične emigrante, do katerih goji mešanico spoštovanja in kritičnosti. Avtor, prepričan evropeist, ima poseben in zelo toleranten pogled tudi do držav Višegrajske skupine in je kritičen do odločitve Slovenije, da se vanjo ni vključila.
Branje spominov človeka, ki se na podlagi bogatega in razgibanega življenja trudi, da preteklost in sedanjost »bere« brez ideoloških očal, je zato še posebej zanimivo.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

Za komentiranje morate biti prijavljeni


PRIMORSKI DNEVNIK PROTI SOVRAŽNEMU GOVORU
VIRTUALNO JE RESNIČNO.
Na spletu govorim ali pišem samo to, kar si upam tudi osebno povedati.
SEM TO, KAR SPOROČAM.
Besede, ki jih izbiram, pripovedujejo o tem, kakšen sem; me predstavljajo.
PREDEN KAJ POVEMO, MORAMO POSLUŠATI.
Nihče nima vedno prav, tudi jaz ne. Druge poslušam s poštenostjo in odprtostjo.
O IDEJAH LAHKO RAZPRAVLJAMO.
Ljudi moramo spoštovati. Človeka, ki zagovarja mnenja, s katerimi se ne strinjam, ne spreminjam v sovražnika, ki ga je treba uničiti.
ŽALITVE NISO ARGUMENTI.
Ne sprejemam žalitev in agresivnosti, niti v podporo mojih trditev.VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Oliver Dragojević bo dobil svoj muzej

Uredili ga bodo na Korčuli

12. novembra 2018 | 11:02

Kleni roker Edorardo Bennato

Triurni koncert v tržaškem gledališču Rossetti

7. novembra 2018 | 16:33

Vabilo na Cankarjev otok

V sredo predstavitev dvojezične zbirke črtic

6. novembra 2018 | 10:16

»Spomini so zavest o sebi, danes in zdaj«

Marko Sosič o romanu Kruh, prah, ki ga bo v torek predstavil v Trstu

5. novembra 2018 | 06:24

»Drugezgodbe« o migraciji

V muzeju Revoltella odprtje razstave Altrestorie - Otherstories

1. novembra 2018 | 16:58

Euforia Valerie Golino

V glavnih vlogah igrata Valerio Mastandrea in Riccardo ScamarcioV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

1. novembra 2018 | 17:21

Zvesto in ponosno na robu

Kantavtor Giorgio Canali izdal novo ploščoV naši rubriki Na ves glas!Priložen avdio posnetek

2. novembra 2018 | 11:34