Na Primorskem beremo ... (8)

Besedilo Michael Rosen, ilustracije Helen Oxenbury - Lov na medveda

A

petek, 31. avgusta 2018 | 11:00

Ali bi tudi vi šli na lov na medveda? Medve greva zelo, zelo radi. In to kjerkoli in kadarkoli, saj naju slikanica Lov na medveda (avtor Michael Rosen, ilustracije Helen Oxenbury, 34 str.) spremlja skorajda povsod.
Knjigo, ne nazadnje svetovno uspešnico, ki se je ob slovenski izdaji lahko bahala že z 8 milijoni prodanih izvodov po vsem svetu, sem spoznala v Londonu. Tam najmlajšim ob branju tudi zapojejo (na kanalu Youtubu je posnetek), tako da postane pripovedovanje še bolj zanimivo in igrivo. Slikanica, prejemnica številnih nagrad (posneli so tudi animirani film, za starejše otroke je na voljo tudi mobilna igra), je od leta 2015 dostopna tudi v slovenščini; s pomočjo odličnega prevoda priljubljene pravljičarke Anje Štefan je prevod ohranil vso napetost, zabavnost in iskrivost originalnega lova v angleščini.
Zgodba je karseda enostavna že za dveletnega otroka. Pet otrok se s psom odpravi na lov na medveda. Najprej morajo vsi skozi visoko travo, nato čez mrzlo reko, skozi blato, gozd in snežni metež … in ko končno zagledajo v jami medveda, ni ta nič kaj navdušen nad njihovim obiskom. Lov se tako spremeni v beg. Spet je treba kar najhitreje skozi snežni metež, gozd, blato, reko in travo … naravnost v domačo posteljo. Ah, ja, saj res. Za seboj je treba zapreti tudi hišna vrata ...
Knjigo sva s hčerko prav kmalu vzljubili. Kot vsako knjigo je tudi slikanico angleškega pisatelja morala šele ponotranjiti, ko pa ji je zgodba postala znana in domača, se v iskanje medveda vsakič poda bolj vživeto. Ponavljajoče fraze in medmeti (šik, šak; cmoka, cmok; compa, comp), ki so za dveletnika enostavni, si otrok prav kmalu zapomni, zato lahko zgodbo odigramo tudi drugje, na prostem. Če slikanico preberemo še z dokajšnjo mero napetosti, pa bo slednja pridobila še dodaten pustolovski prizvok. Skratka, kdor obožuje rime, ritem in spevnost, je to prava knjiga zanj.
Slikanico zaznamujejo tudi lične ilustracije, ki prehajajo iz črno-belih v barvne. Primerna je tudi za starejše otroke, ki se učijo brati, saj je tekst napisan z velikimi tiskanimi črkami.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Podpirate predlog o ponovni uvedbi obveznega vojaškega roka v Italiji?

ostale novice

Na Primorskem beremo ... (11)

Mirt Komel - Medsočje (Založba Goga, 2018)

19. septembra 2018 | 16:01

Poklon Tržaškim Slovenkam v Ljubljani

Nocoj bodo v Atriju Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti odprli razstavo Tržaške Slovenke

17. septembra 2018 | 10:03

»Rokovski« Hamlet

Jutri (v torek) javna predstavitev prve letošnje produkcije SSG

17. septembra 2018 | 11:06

Ne bom več luzerka - najboljši film

V Portorožu podelili osrednje slovenske filmske nagrade

15. septembra 2018 | 23:55

»Z gojenjem spomina utrjujemo pripadnost«

V Ljubljani odprli razstavo Morje - naše življenje

15. septembra 2018 | 19:00

Od črte do črke

ZTT izdal dva delovna zvezka Ester Derganc

14. septembra 2018 | 13:38

Neprepričljivi The Kooks

Angleški bend po štirih letih izdal ploščo Let's Go SunshineV naši rubriki Na ves glas!Priložen videoposnetek

14. septembra 2018 | 11:20