Na Primorskem beremo ... (8)

Besedilo Michael Rosen, ilustracije Helen Oxenbury - Lov na medveda

A

petek, 31. avgusta 2018 | 11:00

Ali bi tudi vi šli na lov na medveda? Medve greva zelo, zelo radi. In to kjerkoli in kadarkoli, saj naju slikanica Lov na medveda (avtor Michael Rosen, ilustracije Helen Oxenbury, 34 str.) spremlja skorajda povsod.
Knjigo, ne nazadnje svetovno uspešnico, ki se je ob slovenski izdaji lahko bahala že z 8 milijoni prodanih izvodov po vsem svetu, sem spoznala v Londonu. Tam najmlajšim ob branju tudi zapojejo (na kanalu Youtubu je posnetek), tako da postane pripovedovanje še bolj zanimivo in igrivo. Slikanica, prejemnica številnih nagrad (posneli so tudi animirani film, za starejše otroke je na voljo tudi mobilna igra), je od leta 2015 dostopna tudi v slovenščini; s pomočjo odličnega prevoda priljubljene pravljičarke Anje Štefan je prevod ohranil vso napetost, zabavnost in iskrivost originalnega lova v angleščini.
Zgodba je karseda enostavna že za dveletnega otroka. Pet otrok se s psom odpravi na lov na medveda. Najprej morajo vsi skozi visoko travo, nato čez mrzlo reko, skozi blato, gozd in snežni metež … in ko končno zagledajo v jami medveda, ni ta nič kaj navdušen nad njihovim obiskom. Lov se tako spremeni v beg. Spet je treba kar najhitreje skozi snežni metež, gozd, blato, reko in travo … naravnost v domačo posteljo. Ah, ja, saj res. Za seboj je treba zapreti tudi hišna vrata ...
Knjigo sva s hčerko prav kmalu vzljubili. Kot vsako knjigo je tudi slikanico angleškega pisatelja morala šele ponotranjiti, ko pa ji je zgodba postala znana in domača, se v iskanje medveda vsakič poda bolj vživeto. Ponavljajoče fraze in medmeti (šik, šak; cmoka, cmok; compa, comp), ki so za dveletnika enostavni, si otrok prav kmalu zapomni, zato lahko zgodbo odigramo tudi drugje, na prostem. Če slikanico preberemo še z dokajšnjo mero napetosti, pa bo slednja pridobila še dodaten pustolovski prizvok. Skratka, kdor obožuje rime, ritem in spevnost, je to prava knjiga zanj.
Slikanico zaznamujejo tudi lične ilustracije, ki prehajajo iz črno-belih v barvne. Primerna je tudi za starejše otroke, ki se učijo brati, saj je tekst napisan z velikimi tiskanimi črkami.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Ali menite, da se klimatske spremembe pri nas že udejanjajo?

ostale novice

Oliver Dragojević bo dobil svoj muzej

Uredili ga bodo na Korčuli

12. novembra 2018 | 11:02

Kleni roker Edorardo Bennato

Triurni koncert v tržaškem gledališču Rossetti

7. novembra 2018 | 16:33

Vabilo na Cankarjev otok

V sredo predstavitev dvojezične zbirke črtic

6. novembra 2018 | 10:16

»Spomini so zavest o sebi, danes in zdaj«

Marko Sosič o romanu Kruh, prah, ki ga bo v torek predstavil v Trstu

5. novembra 2018 | 06:24

»Drugezgodbe« o migraciji

V muzeju Revoltella odprtje razstave Altrestorie - Otherstories

1. novembra 2018 | 16:58

Euforia Valerie Golino

V glavnih vlogah igrata Valerio Mastandrea in Riccardo ScamarcioV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

1. novembra 2018 | 17:21

Zvesto in ponosno na robu

Kantavtor Giorgio Canali izdal novo ploščoV naši rubriki Na ves glas!Priložen avdio posnetek

2. novembra 2018 | 11:34