Knjiga o Slovencih v fašističnem taborišču Renicci

Predstavili so jo v tržaškem Narodnem domu

A

četrtek, 21. januarja 2010 | 11:35

La vita quotidiana di un campo di concentramento fascista/Ribelli sloveni nel querceto di Renicci-Anghiari (Arezzo) je naslov knjigi toskanskega zgodovinarja Danieleja Finzija, ki so jo sinoči predstavili tudi v Trstu, in sicer v pritličnih prostorih Narodnega doma.
Za predavateljsko mizo so se zvrstili Stefano Fattorini, Franco Ceccotti iz IRSML-ja ter avtor knjige Daniele Finzi, sicer upokojeni višješolski profesor, ki se je z zgodovino fašističnega taborišča v Renicciju začel ukvarjati ob koncu devetdesetih let. Tedaj je problematiko začel proučevati v sodelovanju s svojimi bivšimi dijaki, po upokojitvi leta 2002 pa se je posvetil knjižni publikaciji, ki je dve leti kasneje izšla pri založbi Carocci.
Franco Ceccotti se je v začetku svojega posega sprva navezal na trenutno dogajanje okrog bivšega koncentracijskega taborišča v Viscu, ki spričo spremenjenih urbanističnih načrtov nekdanje vojašnice tvega, da za vekomaj izgine pred napredovanjem gradbenih špekulacij sodobnega časa. Žal se je z večino italijanskih koncentracijskih taborišč v zadnjih šestdesetih že zgodilo podobno, italijanska zgodovinska publicistika pa je na tem področju k sreči naredila velik korak naprej, in sicer z izdajo publikacije I campi del duce, ki je leta 2004 izšla pri založbi Einaudi, njen avtor pa je zgodovinar Carlo Spartaco Capogreco.
Prisotni so nato lahko prisluhnili daljšemu predavanju avtorja knjige Danieleja Finzija, ki si je z dobrim podajanjem zgodovinske snovi takoj pridobil občinstvo. V začetku svojega posega je Finzi poudaril, da je krajevna skupnosti iz Anghiarija in Reniccija iz svojega kolektivnega spomina izbrisala tedanje taborišče, v katerem so bili zaprti po večini Slovenci in Hrvati. Viri za pisanje zgodovinske raziskave so bili ustni, veliko dokumentov pa je Finzi našel tudi v župnijskih arhivih. V Renicciju je bilo zaprtih približno pet tisoč zapornikov, žrtev taborišča pa je bilo v poldrugem letu približno stošestdeset.

Copyright 2018 © DZP doo - PRAE srl – Vse pravice pridržane

VSE ANKETE

Katero nastanitev izbirate za poletni dopust?

ostale novice

Florjanu Lipušu avstrijsko kulturno priznanje

Za literaturo v slovenskem jeziku

5. julija 2018 | 12:30

Furlanski film Resina

Celovečerni film Renza Carbonere je postavljen v RudoV naši rubriki Gremo v kino!Priložen trailer

5. julija 2018 | 11:29

Zoran Mušič v besedah Marka Sosiča

V muzeju Revoltella v petek monolog o življenju goriškega slikarja

5. julija 2018 | 13:30

Robertu Harrisu nagrada »zgodovina v romanu«

Podelili mu jo bodo na festivalu Pordenonelegge

4. julija 2018 | 19:34

En soph 4, prispodoba neskončne svetlobe

V Kraški hiši razstavlja Cvetka Hojnik

3. julija 2018 | 08:05

Amidei v znamenju identitete

Filmski festival bo v Gorici od 12. do 18. julija

30. junija 2018 | 09:28

Begunstvo osrednja tema festivala Sanje v Medani

Od danes do nedelje bo nastopilo več kot 25 ustvarjalcev

29. junija 2018 | 13:08