Četrtek, 18 april 2024
Iskanje

Osvojil srebrno olimpijsko kolajno

22. okt. 2014 | 18:28
Dark Theme

17. oktober 1964 bo v zgodovini goriškega in zamejskega športa prav gotovo ostal zapisan z zlatimi črkami. Tega dne je namreč kolesar Jurij Uršič iz Gorice osvojil na olimpijadi v Tokiu srebrno kolajno v zasledovalni vožnji na kolesarskem dirkališču Hachijoi v japonskem mestecu Tachikawa. Prehitel ga je samo češkoslovaški kolesar Jiri Daller, za njim pa vsa svetovna elita tistega časa.
Natanko pred 50 leti je torej Jurij Uršič kot prvi zamejski športnik osvojil olimpijsko kolajno. Po njegovem uspehu je to uspelo le še Mateju Černicu leta 2004 v Atenah, ko je z italijansko odbojkarsko izbrano vrsto osvojil, podobno kot Uršič, srebrno kolajno.
Jurij Uršič se je rodil leta 1942 v Doberdobu; z družino je bival v Gorici. Bil je postaven športnik, ki se je komaj leta 1960 pričel redno ukvarjati s kolesarstvom. Leta 1964 je Uršič v Parizu opravil svoj krstni nastop v italijanski članski amaterski reprezentanci. Istega leta je zaslovel z olimpijskim srebrom v Tokiu, kjer je v polfinalu dosegel nov olimpijski rekord s časom 4.56':64. Leta 1966 je osvojil bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu v Nemčiji, nato pa je kolesarstvo postopoma opustil. Umrl je 8. oktobra 1982 v Gorici, ko mu je bilo komaj 40 let.
Leta 2011 so po njem v centru Gorice poimenovali stopnišče (v bližini Kulturnega doma v Gorici).
Nato je Jurij Uršič dobil tudi svoje mesto v Hramu športnih junakov Slovenije (Hall of Fame) v dvorani Stožice v Ljubljani.

Za branje in pisanje komentarjev je potrebna prijava